logo F1online.sk

Szafnauer od Piastriho očakával väčšiu lojalitu: Investovali sme doňho milióny

Oscar Piastri
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2022

Tím Alpine sa spamätáva z facky, ktorú mu minulý týždeň uštedrilo kvarteto Alonso – Piastri – Briatore – Webber. Síce nevieme, či dvaja piloti a dvaja manažéri, ktorí sa navzájom poznajú veľmi dobre, svoje konania koordinovali, ale všetky okolnosti sú až príliš podozrivé na to, aby sa jednalo o náhodu. Šéf Alpinu Otmar Szafnauer o koordinácii uvedeného kvarteta nechcel špekulovať, avšak priznal, že od austrálskeho mladíka očakával väčšiu lojalitu.

Oscar Piastri má prvú veľkú cenu vo Formule 1 ešte len pred sebou, dokonca neabsolvoval ani len voľný tréning, avšak už teraz sa o ňom hovorí niekoľko nepekných vecí. Po štyroch rokoch v akadémii francúzskej stajne si jednoducho povedal niečo ako: „Opciu ste nevyužili, môžem si robiť, čo len chcem.“

Nejeden mu preto zazlieva, že sa k tímu, ktorý doňho vložil obrovskú dôveru a zdroje, nezachoval vôbec pekne. Zdá sa, že jeho prestup do McLarenu už čaká len na oficiálne potvrdenie, avšak Alpine sa ešte nevzdáva.

„Ešte nie je definitívne, že sme ho stratili. Máme s Piastrim kontrakt, ktorý podpísal v novembri. Hovorili sme s našimi právnikmi a tí nám povedali, že nám umožňuje Oscara posadiť v roku 2023 do nášho monopostu, čo je aj dôvod, prečo sme vydali to tlačové stanovisko,“ povedal Otmar Szafnauer pre španielsky El Confidencial.

„Máme tiež opciu na rok 2024 a taktiež možnosť poslať jazdca na hosťovanie do iného tímu. Chceli sme s Fernandom pokračovať ešte rok a Oscara na rok 2023 poslať na hosťovanie. Na tlačových konferenciách som zakaždým hovoril, že Piastri v roku 2023 bude vo Formule 1. Hovoril som to presne preto, že mohol byť v našom aute alebo v inom tíme, ak by Fernando pokračoval.“

Alonso sa však z nejakého dôvodu – a myslím si, že ten dôvod poznám, ale opýtajte sa jeho – rozhodol odísť do Aston Martinu. Začali sme teda s finalizáciou dohody s Piastrim a rozhodli sme sa ho posadiť do nášho auta. Preto to vyhlásenie,“ dodal Szafnauer.

V tomto stanovisku, ktoré obletelo svet, chýbali slová samotného austrálskeho pretekára. To okamžite vyvolalo pochybnosti, či Piastri dal súhlas alebo vedel o tom, čo Alpine robí. Reagoval však pomerne rýchlo a na stanovisko svojho tímu odpovedal, že on za francúzsky celok v budúcej sezóne jazdiť nebude. Odmietol tak tím, ktorý ho štyri roky podporoval.

„Neviem, prečo sa takto rozhodol, musíte sa opýtať jeho, pretože ani ja sám tomu nerozumiem. Som v tíme pomerne nový, ale páči sa mi tu,“ hovorí Szafnauer. „Náš strategický plán je veľmi dobrý, dokonca lepší než v McLarene, a Piastri to vie. Sme pred nimi v šampionáte a dúfame, že sa tam udržíme do konca sezóny.“

„Budúcnosť tímu? Máme veľký rozpočet a ľudí s množstvom skúseností. Poznám oblasti, ktoré treba vystužiť a najímame do nich nových ľudí. V našej budúcnosti a v našich plánoch je podľa mňa miesto aj pre Piastriho. Podporovali sme ho a mala by tu byť aj určitá lojalita voči skutočnosti, že sme do jeho prípravy investovali doslova milióny a milióny eur. Takže ani ja tomu príliš nerozumiem, mali by ste sa opýtať jeho,“ dodal Szafnauer.

Rumunský rodák dokonca naznačil možnosť, že Alpine by mohol od austrálskeho mladíka vyžadovať finančnú kompenzáciu. „V prvom rade musíme počkať, ako na tom s Oscarom po legálnej stránke sme. Máme zmluvu, v ktorej sa píše, že ho máme podporovať na jeho ceste až do Formuly 1 tým, že investujeme veľa peňazí. Len minulý rok najazdil v monoposte 3500 kilometrov. Odjazdil sedem nezávislých testov a tie neboli vôbec lacné. Len náklady na motor predstavujú 1,75-milióna eur. Mechanici, testovací tím, lety a cestovanie… skrátka sme minuli veľa, veľa peňazí, aby sme ho pripravili na budúcnosť. Ak tá budúcnosť nie je spojená s nami, tak je logické a férové požadovať náhradu,“ povedal Szafnauer.

Súvisiace články