logo F1online.sk

Steiner: O Schumacherovi rozhodujeme my, nečakáme na Ferrari

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2022

Odchod Sebastiana Vettela z Formuly 1 spustil obrovské prestupové domino, na konci ktorého by mohol byť Mick Schumacher. Problémom je, že by mohol zostať bez sedačky. V padoku sa zúrivo špekuluje o budúcnosti mladého Nemca. Mnohí ho už vidia preč z Haasu, a v jeho prospech nehovoria ani slová Günthera Steinera.

Mick Schumacher je práve uprostred svojej druhej sezóny vo Formule 1 a pomaly sa to začína odzrkadľovať aj na výsledkoch. Zahraničné zdroje však tvrdia, že jeho zamestnávateľovi sa to máli a v budúcom roku by chcel mať vedľa Kevina Magnussena niekoho skúsenejšieho. Ktovie, ak Daniel Ricciardo bude musieť opustiť McLaren, možno pristane práve v tíme z Kannapolisu.

Budúcnosť Micka Schumachera by však mali chrániť jeho väzby na Ferrari, ktoré má vraj právo na druhú sedačku v Haase. Momentálne nie je jasné, či si aj môže vybrať, koho do nej posadí. Šéf tímu Günther Steiner totiž tvrdí, že Haas pri jazdeckej otázke nemusí čakať na rozhodnutie Ferrari.

“Nie, my nemusíme čakať na to, čo povie Ferrari,” vyhlásil Günther Steiner pre racer.com. Následne opísal, ako bude vyzerať harmonogram výberu potenciálne nového jazdca. “My sme nikdy nerozhodovali o jazdcoch pred letnou prestávkou a neurobíme tak ani tento rok.”

“Samozrejme, počas prestávky s Geneom (Haasom, majiteľom stajne, pozn. red.) začnem hovoriť, no a potom už viete, ako to zvykneme robiť. Na ďalších európskych pretekoch sa nás na to opýtate a my vám niekedy na konci septembra alebo októbra prezradíme, čo spravíme. To isté sa hádam bude diať aj tento rok,” predpokladá temperamentný Talian.

A čo tá dohoda s Ferrari? Mick Schumacher je stále členom jeho jazdeckej akadémie. Mohlo by to znamenať, že Haas nemá prikázané, koho si z nej vyberie, alebo že nemá prikázané vôbec nič? “Nechcem hovoriť o dohode s Ferrari, pretože inak sa naštvú!” smeje sa na tomto vtipe Steiner. “V konečnom dôsledku netuším, aká je skutočná dohoda medzi Ferrari a Mickom a ani to nepotrebujem vedieť. Ak sa rozhodne ísť niekam inam, ja to nezmením. Iba ja a Gene sme zapojení do tohto procesu.”

Za obrovské plus v Haase považujú fakt, že s Kevinom Magnussenom podpísali viacročný kontrakt, a tak ich táto strana garáže v nasledujúcich týždňoch nebude zamestnávať. “Som veľmi spokojný, čaká nás o jeden bolehlav menej. Odvádza dobrú robotu a užíva si to tu, aspoň si to myslím! Museli by ste sa spýtať jeho, či neľutuje, že sa vrátil, ale podľa mňa neľutuje. Je na tom celkom dobre.”

“Nemyslím si ani to, že by očakával, že naše auto bude podávať takéto výkony. Keďže ho tu budeme mať aj v nasledujúcej sezóne, je to o jednu vec menej, na ktorú by sme museli myslieť,” hovorí spokojný Steiner. “Koncentrujme sa na to, aby bolo všetko pripravené na nasledujúci rok, ale neriešme jazdca.”