logo F1online.sk

Autosport: McLaren pracuje na predčasnom ukončení Ricciardovej zmluvy

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2022

Dni Daniela Ricciarda v McLarene sú vraj takmer zrátané. V piatok o tom informovalo niekoľko zahraničných médií na čele s Autosportom, ktorý tvrdí, že podľa jeho informácií McLaren pracuje na predčasnom ukončení Austrálčanovho kontraktu. Cieľom je nahradiť ho Oscarom Piastrim.

Podľa informácií magazínu Autosport mal už McLaren podpísať prvú zmluvu s Oscarom Piastrim na rok 2023, zatiaľ na pozíciu rezervného jazdca. Toto však nemá byť konečná podoba dohody medzi šampiónom série F2 a britským tímom. McLaren ho chce povýšiť do roly hlavného pilota tímu, no najskôr sa musí dohodnúť s Danielom Ricciardom na predčasnom ukončení zmluvy.

Na tom vraj už McLaren pracuje. Aby presvedčil Ricciarda, ktorý ešte pred pár týždňami jasne odkazoval, že má platnú zmluvu a nehodlá z tohto boja utiecť, má mu ponúkať “štedré odstupné”. Ricciardova zmluva totiž platí až do konca roka 2023, a preto je nutné sa dohodnúť.

Tím z Wokingu je navyše presvedčený, že Oscara Piastriho môže získať do svojich služieb. Portál racingnews365.com sa dokonca dostal k informáciám, že Ratifikačný výbor FIA, ktorý má za úlohu posudzovať právoplatnosť všetkých zmlúv v F1, už preskúmal Piastriho nový kontrakt s McLarenom s kladným stanoviskom.

Autosport navyše informuje, že Oscar Piastri už nemá mať žiadne záväzky voči Alpinu, keďže jeho zmluva na rok 2023 “nikdy nebola poriadne podpísaná”. Termín 31. júl, o ktorom sa hovorilo ako o hraničnom termíne na využitie opcie, vraj v tomto prípade nehrá žiadnu rolu.

A čo znamená, že zmluva s Piastrim “nikdy nebola poriadne podpísaná”? V padoku sa špekuluje, že Alpine nepredložil spomínaný kontrakt na rok 2023 na odobrenie Ratifikačnému výboru FIA, a teda z pohľadu pravidiel F1 nie je platný.

Poznamenajme, že podľa regúl Formuly 1 a dohodnutých zmlúv sa Alpine nemôže odvolať voči rozhodnutiu Ratifikačného výboru. Medzi tímami totiž platí dohoda, že v otázke kontraktov je najvyšším orgánom práve výbor FIA pozostávajúci z nezávislých právnikov. Do hry teda neprichádza ani podanie žaloby v rámci štandardného súdneho konania.

Pokiaľ sú pravdivé informácie o tom, že kontrakt medzi Alpinom a Piastrim nie je platný, tak z mladého Austrálčana sa de facto po sezóne 2022 stáva voľný pilot. Keď sa pred pár týždňami McLaren začal obzerať po potenciálnej náhrade za Daniela Ricciarda a dozvedel sa o Piastriho situácii, rozbehli sa serióznejšie rokovania medzi jednotlivými stranami.

Čo bude s Danielom Ricciardom? Ak prikývne na štedré odstupné, jednou z možností je jeho návrat do Alpinu, aj keď je pravdou, že s Renaultom sa pred pár rokmi nerozišiel zrovna v dobrom. Ďalšou alternatívou je prestup do Haasu, ktorý by vraj chcel nahradiť Micka Schumachera. V hre je však aj Ferrari, ktoré má mať stále právo na druhú sedačku americkej stajne.