logo F1online.sk

Norris je možno najlepším jazdcom mladej generácie, myslí si Rosberg

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala4. 8. 2022

O sedačku v McLarene sa nám strhla obrovská bitka, no Landovi Norrisovi stačí ju s otvoreným popcornom sledovať. S britskou stajňou má totiž podpísaný dlhodobý kontrakt, no čo je dôležitejšie, McLaren sa takého klenotu medzi jazdcami určite nebude chcieť vzdať, veď podľa Nica Rosberga je tým najlepším, čo nová generácia pilotov ponúka.

Max Verstappen je na ceste za svojím druhým titulom a je vysoko pravdepodobné, že o tie ďalšie bude bojovať najmä so svojimi rovesníkmi na čele s Charlesom Leclercom, Georgeom Russellom a azda aj Landom Norrisom. Posledným dvom menovaným ešte chýba víťazná trofej, no to nevypovedá o ich kvalitách, ale o kvalitách ich monopostov.

V rozhovore pre Sky Sports majster sveta z roku 2016 Nico Rosberg vychválil Landa Norrisa. “On je jedným z najlepších pilotov ďalšej generácie, potenciálne aj ten najlepší,” vyhlásil aj v súvislosti s Danielom Ricciardom, ktorý mu už druhý rok absolútne nestíha.

Bývalého pretekára mrzí, že kedysi veľká nádej jazdeckého programu Red Bullu je pod paľbou kritiky, ale na Norrisovu adresu sa oslavné slová nehrnú. “Myslím si, že v tomto prípade by sme namiesto kameňovania Daniela mali chváliť Landa, on jednoznačne jazdí ako budúci majster sveta.”

Keby sa mu podarilo získať titul, Lando Norris by sa zaradil medzi nesmrteľných. To je však hudba budúcnosti, dovtedy si mladý Brit musí vystačiť s tým, že môže pretekať proti najúspešnejšiemu jazdcovi histórie a čerpať od neho rady.

“Zakaždým počúvame príbehy z čias, keď pretekali Ayrton Senna alebo Michael Schumacher. V tomto období to je o Lewisovi Hamiltonovi,” rozhovoril sa pre The Guardian Lando Norris. “Počúvate o všakovakých súbojoch, v ktorých sa ocitol, a tí ďalší chlapci ich zvádzali s Prostom alebo Mansellom. O 20 alebo 30 rokov to bude o tom istom: Lewis preteká proti Sebovi a Maxovi.”

“A potom niekde pod nimi je aj moje meno. Spočiatku to beriete ako samozrejmosť, pretože pracujete na sebe, ale o 30 rokov si uvedomíte, že ste svojím spôsobom mali šťastie, ak ste v tom čase mohli pretekať,” uvažuje rodák z Bristolu.

Lewis Hamilton už viackrát chválil Landa Norrisa aj po ich vzájomných súbojoch. Tých ešte nebolo tak veľa, keďže po minulé roky mal Mercedes dominantný monopost, no v tejto sezóne sa už na trati stretávajú častejšie.

A stretávajú sa aj v zákulisí, kde Hamilton dáva cenné tipy svojmu nástupcovi. “Je to super človek, britským a mladým jazdcom chce vždy pomôcť. Pri drobných veciach mi poradí, pýta sa, čo mám v pláne. On si už prešiel všetkým, takže vie, čo od vás tie tímy chcú a čo vy chcete od nich. Sú to drobné veci, ale vždy je ochotný pomôcť.”