logo F1online.sk

Piastri sa ohradil: V budúcom roku nebudem pretekať za Alpine

Oscar Piastri
© Twitter/Oscar Piastri
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2022

Ešte pred pár týždňami bola o sedačku v Alpine veľká bitka a dnes ju nikto nechce. Po tom, čo Fernando Alonso oznámil svoj prestup do Aston Martinu, Alpine v zhone potvrdil príchod Oscara Piastriho do tímu. Problém je v tom, že Piastri podľa vlastných slov o ničom nevedel a v Alpine ani nechce pretekať.

Čo-to naznačovalo už samotné vyhlásenie Alpinu. V prvom rade ho zverejnil o 2:10 austrálskeho času, čo značí, že rozhodne nebolo plánované. Tímy sa bežne snažia načasovať podobne dôležitú správu tak, aby sa o nej ako prví dozvedeli domáci fanúšikovia daného pilota. V druhom rade zas v stanovisku úplne absentovalo vyjadrenie samotného Oscara Piastriho, ktorý mal oslavovať príchod do Formuly 1.

Oslavovať totiž podľa vlastných slov nemá čo, dokonca o ničom netušil. “Alpine dnes popoludní bez môjho súhlasu zverejnil tlačové vyhlásenie, že v budúcej sezóne budem pretekať v ich tíme. Toto nie je pravda, ja som s Alpinom nepodpísal žiaden kontrakt pre rok 2023. V budúcej sezóne nebudem jazdiť za Alpine,” napísal na svojom twittri Oscar Piastri.

Prestupový kolotoč sa nám točí neuveriteľne rýchlo, keď ani sám pilot nevie o tom, že už má sedačku na nasledujúci rok istú, alebo lepšie povedané “istú”. Alpine však v utorok vôbec nelenil. Len ráno sa šéf stajne Otmar Szafnauer stretol s novinármi a tvrdil, že v tíme si najskôr spoločne sadnú a rozoberú otázku jazdeckého zloženia, a o necelých 12 hodín neskôr už bolo “potvrdenie” Piastriho príchodu vonku.

Odchod Fernanda Alonsa im totiž spravil škrt cez rozpočet, hoci vedenie stajne si to nemyslelo. Otmar Szafnauer bol skalopevne presvedčený, že ich kontrakt s Piastrim je vodotesný a môžu ho posadiť do svojho monopostu, stačí si zmyslieť.

Problém je však v tom, že podľa zákulisných informácií Piastriho manažéri na čele s Markom Webberom sa ho snažia dostať do McLarenu a podľa Piastriho vyhlásenia nepochybujú o tom, že voči Alpinu už nemajú žiadne záväzky.

“Nie som zasvätený do žiadnych jeho predbežných dohôd s McLarenom, ak nejaké existujú,” uviedol v utorok ráno pre Autosport Otmar Szafnauer. “Ale v pitlane som počul rovnaké špekulácie ako vy. Viem však, že on má voči nám zmluvné záväzky a my voči nemu. My sme si tie záväzky plnili celý rok. Tieto záväzky platia pre rok 2023 a možno aj na rok 2024, pokiaľ budú využité isté opcie.”

“Naše záväzky voči nemu spočívajú v tom, že bude rezervným jazdcom, že ho posadíme do minuloročného auta, v ktorom strávi značnú porciu času. Už sme za polovicou 5000-kilometrového programu jázd v minuloročnom aute, ktorý je prípravou na budúci rok,” pokračoval šéf tímu. “A tiež prvé tréningy, práca na simulátore… Obe strany si plnili svoje záväzky. On si plnil úlohy, my sme si plnili úlohy.”

“Preto s ním máme platnú zmluvu na rok 2023. A ak bude využitá opcia, tak na rok 2024. Neviem teda, čo má za lubom s McLarenom. Ako som povedal, do toho nie som zasvätený,” vyhlásil Szafnauer.

Ohľadom toho, či Alpine skutočne má Piastriho istého aj na rok 2023, sa už vedú búrlivé diskusie. Niektoré zdroje špekulujú, že francúzsky tím mu mal do konca júna, resp. júla nájsť sedačku na rok 2023, no je otázne, či to aj dodržal. Pravdou však je, že zahraniční novinári svorne konštatovali, že jeho prestup do Williamsu je už takmer hotová vec.

Keby si však Alpine bol skutočne taký istý tým, že Piastriho kontrakt je platný, prečo by sa tak náhlil s jeho potvrdením, prečo najskôr nevyriešil všetko v zákulisí?

Szafnauer v utorok ráno prezradil, že sa snažil skontaktovať Piastriho manažéra Marka Webbera telefonicky, esemeskami aj cez email, no naznačil, že nedostal žiadnu odpoveď. Vycítili v Alpine, že sa im situácia začína vymykať spod kontroly a rozhodli sa pre takúto formu útoku skôr, než McLaren oznámi Piastriho príchod?

Otázkou ešte je, akú hru v tomto ródeu zohráva Fernando Alonso, ktorý len pár minútiek po Piastriho vyhlásení na Twittri zdieľal nasledujúce video:

Novinár Joe Saward uvažuje, či opcia Alpinu na Oscara Piastriho nevypršala 31. júla o polnoci, teda v rovnakom čase ako Alonsova. Keďže do nedele nedošlo k Piastriho potvrdeniu, Alpine mohol predpokladať, že Fernando Alonso nikam neodíde, no to sa zmenilo už o pár hodín vyhlásením Aston Martinu. Zrazu Alpine prišiel o Alonsa a bez opcie na Piastriho mu zostali len prázdne ruky.

“Nemali by nastať žiadne komplikácie,” vyhlásil v utorok ráno Szafnauer na margo situácie okolo Piastriho. “Ak každý dodrží dohodu, ktorú sme podpísali pred pár mesiacmi, mali by sme byť schopní pohnúť sa ďalej na základe platných zmlúv.”

Tak si to zhrňme: Piastriho tím je presvedčený, že voči Alpinu už nemá žiadne záväzky, Alpine zas trvá na tom, že má na služby mladého Austrálčana plné právo. Môže tento spor rozriešiť niekto iný ako právnici a súd?

Súvisiace články