logo F1online.sk

Norris: 62 sekúnd je veľká výzva

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 8. 2022

Lando Norris si po štvrtom mieste z kvalifikácie pochvaľoval malú časovú stratu na špičku, v pretekovom tempe však vytriezvel do krutej reality. Aj keď si na štarte udržal svoju pozíciu, pomerne rýchlo padol za Lewisa Hamiltona i oba Red Bully. Odvtedy si jazdil vlastné preteky.

Britský pilot sa okrem niekoľkých predbiehacích manévrov na súperov so staršími pneumatikami nachádzal prakticky v území nikoho. Ďaleko pred ním nikto nebol a rovnako aj za sebou mal výrazný odstup od oboch Alpinov. Tie na rozdiel od neho zvolili jednozastávkovú stratégiu.

Norris na to šiel inak, keď v chladnom počasí s pár kvapkami dažďa štartoval na mäkkej zmesi. „Prvý stint bol veľmi náročný, v priebehu piatich kôl som úplne zničil mäkké pneumatiky. Mal som trochu obavy. Nešlo to teda úplne podľa plánu,“ povedal Lando Norris, ktorý sa niekoľko kôl pekne bránil pred Lewisom Hamiltonom, no potom musel kapitulovať pred rýchlejšími.

„Keď štartujete zo štvrtého miesta, dúfate v niečo lepšie a očakávate viac. Nakoniec som skončil 62 sekúnd za šiestym Leclercom, čo predstavuje veľkú výzvu, ak s tým chceme čokoľvek spraviť. Naše preteky boli s autami za nami,“ pokračoval britský mladík.

Norris už v štrnástom kole nasadil strednú zmes, kým oba Alpiny smerovali k jednozastávkovej stratégii. Vďaka veľmi dobrému druhému stintu si však vypracoval taký náskok, že mohol bez obáv zastaviť aj po druhýkrát a na novej tvrdej sade si držal oboch priamych konkurentov na dištanc. V cieli mal pred Alonsom a Oconom 22-sekundový náskok a ako jediný zo ´zvyšku sveta´ nedostal kolo.

„V tomto smere sme odviedli dobrú prácu aj čo sa týka manažovania pneumatík. Na strednej zmesi som mal dobrú rýchlosť. Pokiaľ sme nemali problémy s pneumatikami, tak bola naša rýchlosť veľmi dobrá, lepšia než Alpinu. V poslednom stinte som si už len šiel to svoje, ten bol jednoduchý. Musíme sa tešiť aj zo siedmeho miesta.“

McLaren vstúpi do letnej prestávky so štvorbodovým mankom na Alpine. Zdá sa, že „papájoví“ sa v kvalifikáciách dokážu miestami aspoň priblížiť k špičke, no v pretekovom tempe je to oveľa horšie. „V sobotu sú všetci pri sebe bližšie, aj tí úplne na konci. My sa tiež dokážeme v sobotu priblížiť, no v nedeľu je ten rozdiel oveľa väčší. Aj v Maďarsku bol ten odstup veľký. Musíme to vziať ako fakt a ďalej pracovať, aby sme ho zmenšili,“ pokračoval Norris, ktorý je naďalej jediným pilotom mimo troch top tímov s umiestnením na pódiu.

„Ani neviem, ako som sa s autom, ktoré máme, dostal v Imole na pódium! Z tohto pohľadu je to fakt poriadny úspech. Celkovo však prvá polovica roka priniesla aj dosť pozitív, no čaká nás ešte veľa tvrdej práce,“ uzavrel.

Súvisiace články