logo F1online.sk

Steiner: Prečo by sme kopírovali Williams?

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 7. 2022

Očakávané a jediné vylepšenie monopostu VF-22. Haas už skôr avizoval, že v tejto sezóne nasadí na auto len jeden balík úprav a potom presmeruje svoje úsilie na vývoj budúcoročného auta. Vylepšenia, ktoré uzreli svetlo sveta v Maďarsku, okamžite viedli k očakávaným vtipom o „bielom Ferrari“. Boss stajne Günther Steiner však na to má jednoduchú odpoveď.

Na tento status sú v Haase zvyknutí. Americký celok je s Ferrari úzko spojený a preto nie je ani také prekvapujúce, že sa na monopost tohto tímu podobá. Na niečo také sme vo Formule 1 zvyknutí a „lídrom na trhu“ je v tomto smere tím Aston Martin a jeho predchodcovia.

Šéf Haasu Günther Steiner nemá pocit, že by sa jeho tím mal za niečo hanbiť. Práve naopak, podľa jeho slov by nedávalo zmysel, keby inžinieri stajne robili niečo iné. Na posmešky o „bielom Ferrari“ tak má jasnú odpoveď.

„Očakávam, že toto auto bude rýchle. Ak niekto hovorí, že kopírujeme, tak sa pýtam, prečo by sme mali kopírovať Williams?“ pýta sa Steiner bez obalu.

„Nechápte ma zle, nie je to nič proti Williamsu, ale oni využívajú celkom odlišný koncept a sú za nami. Ak teda niečo kopírujete, tak kopírujete tých najlepších, v tomto prípade sú nimi Ferrari a Red Bull. Máme motor Ferrari, prevodovku od Ferrari, takisto rovnaké zavesenie, tak prečo by sme mali kopírovať niekoho iného? Jedna plus jedna sú dve a my nie sme hlúpi,“ prehlásil Steiner.

Temperamentný Tirolčan tiež priznal, že jeho tím zámerne vyhodnocoval, čo robia top tímy od začiatku roka. Potom padlo rozhodnutie, ktorou cestou sa Haas vydá. „Sú tri koncepty: koncept Ferrari, koncept Red Bullu a koncept Mercedesu. My máme blízko k Ferrari, takže je zrejmé, že budeme sledovať ich a kopírovať to, čo robia oni. Trvá to však nejaký čas, pretože sme chceli auto poslať na trať a pretekať, až potom zamieriť do aerodynamického tunela, testovať a skúmať auto,“ vysvetľuje Steiner.

„Myslím, že sme na tom dobre. Sami sme nečakali, že na začiatku roka budeme takí silní. Preto sme si povedali, že sa pokúsime získať čo najviac. Potom sme sa pozreli na to, čo sa deje vonku a pokúsili sa zistiť, ktorým smerom sa môžeme vydať,“ dodal šéf Haasu.