logo F1online.sk

Magnussen: Na časoch to nevidno, ale vylepšenia naplnili očakávania

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2022

Pre Haas to bol veľký deň. Americká stajňa predstavila prvý a zároveň posledný balík vylepšení v tejto sezóne. Pohľad na výsledkovú listinu preto vzbudzuje pochybnosti, či všetko zafungovalo podľa očakávaní. Kevin Magnussen však upokojuje, že na dátach je všetko v najlepšom poriadku.

Haas dokázal na maďarský víkend pripraviť len jedno vylepšené auto. Günther Steiner vyhlásil, že ho dostane ten pilot, ktorý sa v hodnotení jazdcov nachádza vyššie, a tak voľba padla na Kevina Magnussena. Spravodlivé je to napokon aj z iného hľadiska. Šéf tímu podotkol, že po dva kusy z každého komponentu sa nepodarilo vyrobiť aj pre časté nehody z úvodu sezóny, ktoré vyčerpali zásobu materiálu v továrni. Pri týchto slovách každý dobre vie, na koho tým Steiner narážal.

Zatiaľ však Kevin Magnussen nebol o toľko rýchlejší ako jeho kolega, našiel naňho len necelé dve desatiny sekundy a obsadil šestnáste miesto. Dánsky pretekár preto podotýka, že po piatkových tréningoch nie je najdôležitejšie sledovať výsledkovú listinu.

“Všetko šlo hladko. Nemali sme s nimi žiadne problémy, v aute som mal celkom dobré pocity. Bolo to viac-menej to, čo sme aj čakali,” okomentoval prínos vylepšení Kevin Magnussen. “Som celkom spokojný, no samozrejme, čaká nás ešte nejaká práca, aby sme z toho vyžmýkali viac výkonu. To príde. Zatiaľ to ide fajn.”

S vynoveným autom, ktorému už prischla prezývka “biele Ferrari”, sa treba najskôr spoznať. Aj v prvej polovici sezóny sme mohli sledovať, ako sa inžinierom Haasu postupom času darilo nachádzať viac a viac výkonu. Navyše v Maďarsku zhoršoval časy americkej stajne ešte iný fakt.

“Tu to skrátka vyzerá tak, že ako tím sme v prvých dvoch tréningoch neboli takí silní, či už s vylepšeniami, alebo bez nich,” poznamenal Magnussen. “Odhliadnuc od toho, keď sa pozrieme len na čísla z dnešných testov, tak všetko vyzerá tak, ako sme čakali. Samozrejme, že vždy dúfate, že vás to vystrelí rovno na čelo štartového roštu, ale to je také snívanie. Ako hovorím, časom toho budeme nachádzať viac a viac. Celkovo sme mali dobrý deň.”

“Dúfame, že sa v sobotu posunieme vyššie. Vyzerá to tak, že bude pršať, čo je ďalšie poleno pod našimi nohami. Ale zatiaľ je všetko fajn,” doplnil 29-ročný rodák z mesta Roskilde.

Ak sa kvalifikácia skutočne odjazdí na mokrej trati, významne to pomôže Mickovi Schumacherovi. Ten totiž veľmi dobre vie, čo môže od svojho monopostu očakávať, zatiaľ čo Kevin Magnussen s vylepšeným autom vodu ani nevidel. Syn sedemnásobného majstra sveta má možnosť si trochu spraviť meno, veď na prvé počutie by znelo veľmi dobre, keby on na starom aute porazil Magnussena na novom.

“Po stránke nastavení na tom zatiaľ nie sme tak, ako by sme chceli, to isté platí o jazde cez hrbole a obrubníky,” hovorí Mick Schumacher. “Dážď ma však nevydesí. Celkovo mám rád jazdu v daždi a naše auto sa zatiaľ na mokrej trati správalo veľmi dobre. Ak všetko bude fungovať, pred pretekmi by sme mali byť v dobrej pozícii.”

Súvisiace články