logo F1online.sk

Vettel si vraj svojho nástupcu už vybral, Mick Schumacher má k Strollovcom blízko

Sebastian Vettel a Mick Schumacher
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 7. 2022

Spojenie Sebastian Vettel – Mick Schumacher nám bude v sezóne 2023 veľmi chýbať. Pevné väzby, ktoré si štvornásobný šampión vytvoril s rodinou sedemnásobného majstra sveta, znovu otvárajú už skôr predkladané špekulácie. Mohol by Sebastiana v kokpite Aston Martinu nahradiť Mick Schumacher?

Prakticky hneď po tom, čo Seb oznámil svoj koniec, začali aj horúčkovité diskusie o jeho možnom nástupcovi. Prvotné indície naznačujú, že v Aston Martine zostali rozhodnutím zaskočení. Vettel vraj bol informovaný o tom, že sa musí rozhodnúť pred letnou prestávkou, aby vedenie stajne malo dosť času na nájdenie náhrady. Jednalo sa určite o adekvátnu požiadavku, ktorej Sebastian bez problémov vyhovel.

Napriek tomu to nevyzerá, že by Stroll a spol. mali pripravený nejaký Plán B. Vieme, že Vettel o svojom rozhodnutí Aston Martin informoval v stredu. Vo štvrtok pritom naznačil, že absolvoval aj krátku diskusiu o budúcnosti svojej sedačky s majiteľom stajne Lawrencom Strollom. Zasvätené zdroje tiež informujú o tom, že sa ho pýtali aj na to, ako by sa mu páčilo, keby ho nahradil Mick Schumacher.

„V stredu som s Lawrenceom hovoril a povedal mu, že končím. Veľmi krátko sme pohovorili aj o tom, čo bude ďalej. Mám na to svoj názor,“ povedal Vettel tajomne.

„Micka si veľmi vážim. Nie som v tomto smere úplne objektívny, pretože sme si veľmi blízki. Myslím si však, že je to skvelý jazdec a učí sa. Neustále sa učí, keď ostatní spomaľujú alebo prestanú napredovať, on sa učí ďalej. Má svoje kvality, ale tiež je stále veľmi mladý a chýbajú mu skúsenosti.“

„Neviem, nie je to moje rozhodnutie. Ak sa ma opýtajú, poviem svoj názor a nebudem sa držať späť. Na konci dňa sa však musí rozhodnúť tím,“ dodal Seb.

Pozornosť a otázky novinárov tak upútal aj Sebastianov dobrý kamarát Mick Schumacher. Ten však pred médiami zostal zdržanlivý, hoci bol tlačený do odpovedí na otázky týkajúcich sa Aston Martinu.

Situácia nemeckého mladíka je pomerne jasná. Kontrakt nemá podpísaný len s Haasom, ale aj s Ferrari, do ktorého kádra naďalej patrí. Vieme aj to, že jeho budúcnosť zostáva nejasná, keďže americký celok chce o Mickovej budúcnosti rozhodovať až na jeseň.

„Moja koncentrácia patrí len Haasu. A pokiaľ ide o moju budúcnosť, tak uvidíme,“ povedal Schumacher, ktorý však zdôraznil, že „nikdy nehovor nikdy“. „Momentálne sa sústredím na Haas.“

„Ferrari má obsadené obe sedačky a Haas zatiaľ nie. Uvidíme, čo sa stane, ak budeme mať nejaké novinky, o ktoré sa bude treba podeliť, tak sa o ne podelíme,“ sľúbil Mick.

Menej ľudí vie, že nemecký mladík má so svojou rodinou blízko nielen k Ferrari, ale aj k Lawrenceovi Strollovi. Ten je veľkým fanúšikom Ferrari a vlastní veľkú zbierku klasických automobilov tejto legendárnej značky. Jeho syn Lance bol svojho času taktiež členom jazdeckého programu talianskeho tímu.

Lawrence o Schumacherovi seniorovi povedal, že mali spolu dobré priateľstvo. Kanadského miliardára tak dosť dobre pozná aj Schumacher junior.

„Poznám ich už veľmi dlho a vždy sme si dobre rozumeli. Takisto ešte v časoch, keď som jazdil v motokárach. Lawrence sa o mňa vždy staral,“ povedal na margo kanadského miliardára a jeho rodiny Mick Schumacher.