logo F1online.sk

A je to oficiálne! Sebastian Vettel po sezóne 2022 ukončí kariéru v F1

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková28. 7. 2022

Štvornásobný majster sveta túto veľkú novinku oznámil len krátko pred víkendovou Veľkou cenou Maďarska. Medzi Sebastianom Vettelom a tímom Aston Martin síce prebiehali rozhovory ohľadom predĺženia kontraktu, ale Nemec sa namiesto toho radšej rozhodol ukončiť svoju pätnásťročnú kariéru vo Formule 1.

Špekulácie o odchode Sebastiana Vettela z kráľovnej motoršportu sa teda definitívne potvrdili. 35-ročný jazdec počas svojho pôsobenia v F1 vyhral 53 pretekov. V minulosti jazdil za tímy BMW-Sauber, Toro Rosso, Red Bull a Ferrari, pričom aktuálne pôsobí v Aston Martine.

Vettel sa pri oznámení tejto správy poďakoval kolegom, s ktorými spolupracoval počas celej svojej kariéry. „Počas uplynulých pätnástich rokov som mal tú česť pracovať s mnohými fantastickými ľuďmi, ktorí pôsobia vo Formule 1. Je ich príliš veľa na to, aby som ich všetkých vymenoval. A v neposlednom rade sa chcem poďakovať fanúšikom, nakoľko bez ich vášnivej podpory by Formula 1 nemohla existovať.

„Posledné dva roky som bol jazdcom Aston Martinu – a hoci naše výsledky neboli také, v aké sme dúfali, je mi úplne jasné, že pracujú na náprave, aby mohol tím fungovať na najvyššej úrovni aj v nasledujúcich rokoch. Veľmi som si užil prácu s takou skvelou partiou ľudí. Všetci – menovite Lawrence Stroll, Lance Stroll, Martin Whitmarsh, Mike Krack a zvyšok tímu – sú ambiciózni, schopní, oddaní a priateľskí odborníci a ja im všetkým želám všetko dobré,“ hovorí šampión z rokov 2010-2013.

Skúsený matador vysvetlil aj dôvody svojho rozhodnutia navždy opustiť F1. „Toto rozhodnutie bolo pre mňa ťažké a dlho som nad tým premýšľal. Na konci roka budem uvažovať nad tým, čo bude ďalej, ale je mi jasné, že ako otec chcem tráviť viac času so svojou rodinou.“

K horúcej novinke sa samozrejme vyjadril aj majiteľ Aston Martinu Lawrence Stroll. „Chcem sa Sebastianovi z celého srdca poďakovať za skvelú prácu, ktorú odviedol pre Aston Martin za posledný rok a pol. Dali sme mu jasne najavo, že chceme, aby u nás pokračoval aj v budúcom roku, ale nakoniec urobil to, čo považuje za správne pre seba a svoju rodinu. My to samozrejme rešpektujeme.“

Odjazdil za nás niekoľko fantastických pretekov a aj mimo okruhu boli jeho skúsenosti a odborné znalosti pre našich inžinierov mimoriadne cenné,“ pokračuje Kanaďan.

Šéf Aston Martinu Mike Krack k tomu dodáva, že Vettelove vedomosti a skúsenosti pomôžu stajni aj v budúcich sezónach. Navždy mu vraj budú vďační za to, aký mal vplyv na tím. „Sebastian je vynikajúci jazdec – rýchly, inteligentný a dobrý v stratégii. Tieto jeho vlastnosti nám, samozrejme, budú chýbať.“

„Všetci sme sa však od neho učili a poznatky, ktoré sme získali popri spolupráci s ním, budú nášmu tímu slúžiť ku prospechu ešte dlho po jeho odchode. Aston Martin je skvelý projekt s neobmedzeným potenciálom a práca, ktorú pre nás Sebastian minulý aj tento rok odvádzal je kľúčová. Keď budeme úplne konkurencieschopní – a to sa stane – budeme vedieť, že jedným z architektov tohto úspechu bol Sebastian a my mu za to budeme vždy vďační, nešetrí chválou na adresu legendy tohto športu 50-ročný inžinier.

Sebastian Vettel sa do histórie Formuly 1 nespochybniteľne zapísal veľkými písmenami. Okrem spomínaných 4 titulov a 53 víťazstiev má na svojom konte aj 122 pódiových umiestnení a 57 pole positions. V kráľovnej motoršportu debutoval v roku 2007 a za ten čas sa preslávil nielen skvelými výkonmi na trati, ale aj silným aktivizmom v oblasti ekológie a ľudských práv.

Súvisiace články