logo F1online.sk

Je krásne zdolať Mercedes, hovorí prekvapený Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 7. 2022

Lando Norris zažil vo Francúzsku jednu z najlepších kvalifikácii doterajšieho priebehu sezóny. Prekvapil dokonca aj sám seba, keď dokázal rozdeliť Mercedesy. Do pretekov odštartuje z výborného piateho miesta.

V treťom tréningu sa pritom zdalo, že McLareny budú nielen na Mercedesy, ale aj na Alpine výrazne strácať. Norris v ňom obsadil len deviate miesto, dokonca za Alexom Albonom na Williamse.

Akonáhle sa však začala kvalifikácia, tak Norris doslova lietal. V Q1 si ušetril jednu sadu pneumatík a v každom kvalifikačnom segmente obsadil piatu priečku. Do vysielačky sa síce bezprostredne po skončení jázd posťažoval, že chcel skončiť pred obomi Mercedesmi, no v mixzóne medzi novinármi už s chladnou hlavou hovoril o prekvapení.

„Som naozaj veľmi prekvapený,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý neočakával takú dobrú kvalifikáciu. „Po časoch z Q1 a Q2 to však už nie je také prekvapujúce. Keby ste sa ma však opýtali pred kvalifikáciou, určite by som vám nepovedal, že budem súperiť s týmito autami.“

Ešte je zrejme skoro na hodnotenie, no zdá sa, že tento upgrade McLarenu priniesol na rozdiel od Barcelony naozaj markantné zlepšenie v časoch na kolo. „Kvalifikačný výsledok sa odvíjal od dvoch vecí. Po prvé, auto fungovalo naozaj veľmi dobre. Taktiež to však bolo veľmi dobré kolo s jedinou chybou, keď sa mi v deviatej zákrute trochu pretočili kolesá. Okrem toho sa mi podarilo poskladať fakt silné kolo. Vďaka tomu som sa dokázal dostať pred jeden Mercedes,“ vyhlásil britský pilot, ktorý bude štartovať z tretieho radu pred svojím kamarátom Georgeom Russellom. Tesne pred ním bude Lewis Hamilton. Troch britských pilotov teda uvidíme za sebou na štvrtom až šiestom mieste.

„Stále sme rýchlostne za Mercedesmi. Avšak to, ako sme sa aj pri pohľade na posledné víkendy dokázali k nim priblížiť, je aj pri ich slabšej výkonnosti na tejto trati príjemným prekvapením. Chutí to ako odmena,“ pokračoval Lando Norris.

Otázkou je, či bude so striebornými šípmi stíhať aj v pretekovom tempe. Netreba zabúdať, že na siedmom a desiatom mieste štartujú konkurenčné monoposty Alpine. „Je otázne, či budeme stíhať Mercedesom aj v pretekoch. V každom prípade bolo krásne dostať sa v kvalifikácii pred jeden z nich.“

Norris priblížil aj zaujímavé strategické pozadie plánovania kvalifikácie v britskej stajni. V McLarene si totiž neboli istí postupom do Q3, preto si na ňu ani neušetrili pneumatiky. Takže aj keď Lando v Q1 odjazdil len jeden meraný pokus a pošetril si jednu sadu, musel v tretej časti absolvovať prvý pokus na použitej zmesi. Až v tom záverečnom mal k dispozícii čerstvé gumy.

„Pred kvalifikáciou sme riešili, či sa vôbec máme baviť o Q3! Rozprávali sme sa o našich plánoch, o tom, ako využijeme pneumatiky a podobne. Niežeby sme sa nechceli dostať do tretej časti, no riešili sme výber pneumatík na tretí tréning a podobne. Keď sa nám podarilo postúpiť tak ďaleko a bojovali sme s Alpinom a tímami okolo, tak sme prekonali naše očakávania,“ hovorí 22-ročný rodák z Bristolu.

Britský pilot je spokojný s fungovaním upgradu. „Po tréningoch som si myslel, že v aute je potenciál, aby sme boli niekde okolo Alpinu. Sme však pred nimi a bojujeme s Mercedesom, čo prevýšilo naše očakávania. Dnes nám to šlo veľmi dobre a zas oni zrejme šli trochu pod svoje možnosti, takže uvidíme v pretekoch.“

Súvisiace články