logo F1online.sk

Teším sa, že poskakujeme, hovorí Norris po nasadení vylepšení

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 7. 2022

McLaren vo Francúzsku nasadil niekoľko noviniek. Lando Norris pre lepšie porovnanie dát jazdil v prvom tréningu so starou verziou a v druhom tréningu prešiel k novej aj s vylepšeniami. Od noviniek neočakáva zázraky, no vníma potenciálne pozitívne náznaky.

Britský tím prišiel s vylepšeniami v oblasti podlahy, difúzora, krytu motora i bočníc. „Nie je to úplne také, ako by som sníval. Úprimne, od tohto upgradu sme neočakávali veľa. Predpokladali sme malý krok dopredu, pričom na hodnotenie je ešte skoro. Niektoré veci sú lepšie, ďalšie musíme optimalizovať. Celkovo to však bol solídny piatok,“ skonštatoval Lando Norris.

Paradoxne, dobrým znakom môže byť viac poskakovania. McLaren patril od úvodu sezóny k tímom, ktoré sa v najmenšej miere trápili s týmto staronovým fenoménom. Monopost MCL36 síce neposkakoval, no bol aerodynamicky neefektívny a pomalý na rovinkách.

Vo Wokingu sa snažia tento trend zmeniť a negatívny jav vnímajú pozitívne. „Aj dnes sme mali dosť poskakovania. Rovnako aj v posledných pretekoch, prakticky od Silverstone. Nie je to žiadny šok. Skôr to vnímam ako náznak niečoho dobrého. Mám dojem, že vylepšenie auta so seba prináša poskakovanie. Okrem Red Bullu veľa poskakujú aj Ferrari s Mercedesom, čiže tímy, ktoré sú omnoho rýchlejšie než my,“ všíma si britský pretekár, ktorý sa vskutku teší z toho, že na rovinkách viac skáče. „Môže to znamenať, že ideme správnym smerom. Pokúsime sa to pochopiť a hádam prídeme na to, či je to naozaj dobré alebo zlé.“

Lando Norris mal inak skôr zmiešané dojmy z vylepšenej verzie, s ktorou jazdil v FP2. Inak v piatok odjazdil konkurencieschopné časy – v prvom tréningu skončil siedmy a v druhom šiesty.

„Auto sa s novinkami riadi inak. Po nejakom čase si už zvyknete na veci. Akonáhle je niečo čo i len máličko inak, snažíte sa prísť na to, prečo. Nie je to nič vyslovene dobré ani zlé. Len cítim určité obmedzenie v odlišných fázach zatáčania v zákrute, čomu sa musím prispôsobiť,“ skonštatoval britský mladík, ktorého zrejme čaká dlhá noc nad dátami z piatka.

„Musím trochu ponaháňať Daniela a porovnať všetky moje dáta s jeho dátami. Vybrali sme si stratégiu, pri ktorej Daniel v prvom tréningu nasadil novinky, kým ja nie. Je to dobré v tom, že môžeme porovnať nazbierané údaje a získať viac výkonu pre sobotu,“ uzavrel Norris.