logo F1online.skF1online.sk

Môže McLaren vyhodiť Ricciarda? Je to v mojej réžii, hovorí tajomne Daniel

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2022

Keď Daniel Ricciardo podpisoval v roku 2020 trojročnú zmluvu s McLarenom, zaiste netušil, ako sa jeho situácia v priebehu dvoch rokov vyvinie. Austrálsky pretekár značne zaostáva za tímovým kolegom Landom Norrisom a naďalej čelí nepríjemným špekuláciám o svojej budúcnosti. Tie nepomáha zahnať ani jeho zamestnávateľ, ktorý podpisuje jedného jazdca za druhým.

Pato O’Ward či Felix Rosenqvist boli pod zmluvou britského celku a plnili si povinnosti v IndyCar. Obom Zak Brown ich kontrakty predĺžil. Potom podpísal tajomnú zmluvu s vychádzajúcou americkou hviezdou Coltonom Hertom a nakoniec pred pár dňami oznámil uzavretie spolupráce aj s minuloročným šampiónom IndyCar Alexom Palouom.

Nejeden sa čuduje nad tým, čo to má znamenať a čo tým Brown sleduje? Veď Lando Norris ani nie dvanásť mesiacov po podpise novej zmluvy podpisoval ďalšiu.

V Rakúsku sa v súvislosti s budúcnosťou druhej sedačky v McLarene spustila obrovská vlna špekulácií, na ktorú sa Ricciardo rozhodol reagovať sám prostredníctvom sociálnych sietí. „Okolo mojej budúcnosti koluje množstvo špekulácií, preto chcem, aby ste to počuli priamo odo mňa. Som McLarenu viazaný do konca budúcej sezóny a nechystám sa tento šport opustiť. Uznávam, že to nebolo vždy ľahké, ale kto to chce mať ľahké? Idem sa po lakte zodrať vo svojom úsilí s tímom o zlepšenie a posun na čelo, kam naše auto patrí. Stále po tom túžim viac, než kedykoľvek predtým,“ napísal Ricciardo.

Na Paul Ricard si sadol s novinármi z portálu RaceFans a všetko objasnil širšie. „Tým vyhlásením som chcel povedať, že som to ja, kto rozhoduje o svojej budúcnosti,“ prehlásil Ricciardo. „Ľudia sa pýtali, čo sa to deje, čo prinesie budúcnosť, či zostanem vo Formule 1 a či vôbec chcem zostať.“

„Ja tu naozaj veľmi chcem zostať. Nielen v tomto športe, ale aj v McLarene,“ dodáva austrálsky pretekár.

Všetci si spomíname na minulý rok, ktorý bol síce ovenčený víťazstvom Ricciarda i McLarenu, na ktoré jazdec i tím čakali dlho, avšak nešlo prehliadnuť Danielove problémy v novom tíme. Nové pravidlá i autá predstavovali ideálnu príležitosť na reštart, avšak nestalo sa. Jeho bodové skóre v porovnaní s tímovým kolegom hovorí desivým pomerom 64:17.

Čo s tým však McLaren môže urobiť? Za ten čas sa o ňom napísalo a špekulovalo naozaj veľa. Jedna z tých správ hovorila o tom, že si v roku 2020 vyjednal so Zakom Brownom zmluvu za veľmi výhodných podmienok pre seba a nevýhodných pre McLaren. Naznačujú aj slová v jeho nedávnom statuse, že situáciu má v moci on?

„Povedal by som, že je to niečo, čo je v mojej réžii a chcem naďalej pokračovať,“ povedal Ricciardo tajomne. Jeho slová pritom nie sú úplne jednoznačné a ako už viacerí naznačili, Daniel sa nie vždy vyjadrí jasne. Slovné spojenie „je to v mojej réžií“ môže jednak znamenať, že má podpísanú veľmi dobrú zmluvu alebo aj skutočnosť, že stále si môže všetko vybojovať sám vlastnými výkonmi na trati.

„S tímom, samozrejme, komunikujem. Ak by ste nehovorili s vlastným tímom, nie každý vie, ako sa cítite. Určite som pretekár, ktorý verí, že môže vyhrávať a ak nevyhráva, tak sa ľudia pýtajú, ako som na tom psychicky a na čo myslím,“ hovorí Daniel.

„Bavíte sa s tímom, aby ste všetkým pripomenuli, že do toho idem naplno a stále verím, že to dokážem. Vediete pravidelné rozhovory, len aby ste sa vyhli akýmkoľvek pochybnostiam alebo ich odstránili.“

„Formulu 1 stále milujem. Dokonca aj v dňoch, keď ju svojím spôsobom nenávidím, tak ju stále rovnako milujem,“ prehlásil Ricciardo. „Toto trápenie ma motivuje v úsilí vrátiť sa späť na čelo a nájsť cestu, ako sa tam vrátiť. Skrátka to milujem viac než čokoľvek iné.“

Súvisiace články

Diskusia