logo F1online.skF1online.sk

Haas o (ne)prinášaní vylepšení: Dokonca aj jazdci boli prekvapení, že to funguje

Kevin Magnussen a Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 7. 2022

Jedna z vecí, ktorá mala byť pre sezónu 2022 príznačná, je prudký vývoj. S novými autami a novými pravidlami sa očakávalo, že napriek rozpočtovým obmedzeniam sa jednotlivé stajne pustia „po hlave“ do prinášania vylepšení. Taký Haas sa však vydal úplne opačným smerom.

V roku 2019 inžinieri stajne pri svojom vývoji zablúdili, v rokoch 2020 a 2021 sa rozhodli nevyvíjať vôbec, šetriť peniaze a tím zakonzervovať, potom všetko vrhnúť do sezóny 2022 a do nových pravidiel. Výsledok nás všetkých trochu prekvapil. Nielenže sa Haas vytasil s veľmi atraktívnym a konkurencieschopným monopostom, ale bez jediného vylepšenia s ním dokáže získavať veľké body aj v polovici sezóny.

V Haase sa v tomto roku rozhodli, že na svoj VF-22 prinesú len jeden väčší balík vylepšení. Ten bol pôvodne naplánovaný do Francúzska, ale napokon bol odložený až do Budapešti. Potom svoj vývoj úplne zastaví a sústredí sa na rok 2023.

Mnohí nad týmto prístupom len neveriacky dvíhali obočie. Šéf Günther Steiner a jeho tím však kritikom svojimi výsledkami v Silverstone a na Red Bull Ringu ukázali, že to nemusel byť až taký zlý nápad.

„Povedal by som, že veľa ľudí bolo prekvapených. My sme však vedeli, že je toho viac, čo môžeme ukázať, preto sme si povedali, že by sme sa nemali do ničoho ponáhľať,“ povedal Steiner.

„Dokonca aj jazdci boli prekvapení, nikdy by vraj neuverili tomu, že toto auto sa dokáže kvalifikovať na šiestom a siedmom mieste, keď ostatní prinášajú rôzne vylepšenia. Ja som im na to povedal: ‚Nuž, síce prinášajú balíky vylepšení, ale chlapci, vy naozaj neviete, čo prinášajú, tak ako to môžete posudzovať?‘“

„My veľmi dobre vieme, čo robíme a môžeme sa len snažiť vydať zo seba to najlepšie. Potrebujeme si veriť a presne to sme aj urobili. Myslím si, že sa nám podarilo potvrdiť, že naše auto je stále silné a vďaka nadchádzajúcemu balíku vylepšení sa snáď ešte zlepší,“ dodal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia