logo F1online.skF1online.sk

Do Aston Martinu vstupujú saudskí investori, prinesú pol miliardy libier

Aston Martin, ilustračné
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 7. 2022

Legendárna britská automobilka Aston Martin už dlhé roky bojuje s veľkými problémami. Z mizérie túto značku nevytrhlo ani konzorcium vedené Lawrencom Strollom a automobilka stráda aj pod novým vedením. Potrebuje preto ďalšiu finančnú injekciu a tá tentokrát príde priamo od saudskoarabskej kráľovskej rodiny.

Už v máji prišiel portál The Race so špekuláciou, že saudskoarabská spoločnosť Aramco nie je len takým hocijakým titulným sponzorom Aston Martinu. Podľa dohody so stajňou zo SIlverstone vraj získal aj opciu na desaťpercentný podiel v tíme. Avšak novinka, ktorú v ostatných dňoch priniesol Financial Times je predsa len z trochu iného cesta.

Public Investment Fund, skrátene PIF alebo jednoducho Saudskoarabský verejný investičný fond je jedna z najväčších organizácii svojho druhu na svete. Podobne ako spoločnosť Aramco je priamo podriadená tunajšej absolutistickej dynastii. Podľa informácií, ktoré priniesol Financial Times, rokovalo predstavenstvo Aston Martinu o emisii ďalších akcii, ktoré získa PIF a stane sa hlavným akcionárom automobilky. Financial Times to mali potvrdiť dva nezávislé zdroje a hlasovať sa malo vo štvrtok večer.

Na základe uvedeného má PIF zaplatiť za asi dvadsaťpercentný podiel dvesto miliónov libier a s ním získať aj miesto v predstavenstve spoločnosti. Súčasťou dohody má byť aj právo na kúpu ďalších emitovaných akcii v hodnote minimálne tristo miliónov libier, ktorá investorom vynesie ďalšie podiely.

„O presnom množstve emitovaných akcií bude rozhodnuté na štvrtkovom stretnutí predstavenstva,“ uviedol Financial Times, pričom dodáva, že Lawrence Stroll a jeho konzorcium Yew Tree s dohodou súhlasí.

PIF však vraj nie je jediným záujemcom. S ponukou údajne prišla aj čínska skupina Geely, ktorej návrhom sa bude predstavenstvo taktiež zaoberať.

„Návrh čínskej automobilky zahŕňa kapitálovú investíciu aj širšiu spoluprácu s globálnou rodinou značiek Geely, do ktorej patria aj Lotus a Volvo. Geely je tiež akcionárom spoločnosti Mercedes-Benz, ktorá sama vlastní podiel v Aston Martine,“ uviedli zdroje Financial Times.

Všetci si dobre spomíname, aký veľký boom urobil Lawrence Stroll so svojou skupinou okolo investícií do Aston Martinu. Akcie britskej automobilky nenakúpilo len jeho konzorcium, ale peniazmi z vlastného vrecka do nej investovali aj Toto Wolff či Sebastian Vettel. Za ten čas však hodnota akcií Aston Martinu klesla na asi sedminu, čo znamená, že Wolffovi z jeho 40 miliónov zostalo necelých šesť.

„Peniaze z tejto investície budú použité na splatenie dlhu spoločnosti, čo jej pomôže dosiahnuť pozitívny hotovostný výsledok a rozptýliť pretrvávajúce obavy investorov o jej finančné zdravie,“ uviedol Financial Times s dodatkom, že na konci prvého štvrťroka činili dlhy Aston Martinu 957 miliónov libier.

Aktualizované 10:00: Informácie boli napokon v piatok ráno spresnené. Celková hodnota investícií činí 653 miliónov libier, na ktorých sa budú podieľať súčasní aj budúci investori. Majetková štruktúra je po novom rozdelená nasledovne: Konzorcium Yew Tree okolo predsedu predstavenstva Lawrencea Strolla teraz vlastní 18,3% akcií, PIF bude vlastniť 16,7% a Mercedes znižuje svoj podiel z 11,7% na približne 9,7%.

Súvisiace články

Diskusia