logo F1online.sk

Marko zhodnotil všetkých pilotov Red Bullu. Vzťah Sainza a Verstappena bol vraj toxický

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 7. 2022

Helmutovi Markovi a jeho akadémii prešlo cez ruky množstvo skvelých mladých pilotov. Mnohí z nich to dotiahli až do Formuly 1, kde buďto zostali vo svojom materskom tíme alebo sa z jeho štruktúr vymanili a šli „o dom ďalej“. Málokto ich pozná lepšie ako práve veterán sveta motoršportu Helmut Marko.

Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Alex Albon, Júki Cunoda, Pierre Gasly, Sergio Pérez a Max Verstappen. Tí všetci prešli cez ruky nekompromisného poradcu Red Bullu, ktorý bol ich bohom, ale pre mnohých ich kolegov z akadémie aj katom. Niektorí z jeho juniorov to dotiahli do Formuly 1 a osem vyššie uvedených mien sú stále jej súčasťou. Znie to až takmer neuveriteľne, ale rovných štyridsať percent súčasného štartového roštu prešlo cez ruky kontroverzného Helmuta Marka.

Ten teraz v internom hodnotení na stránkach Red Bullu krátko zhodnotil svojich bývalých i súčasných jazdcov, ktorí stále pretekajú vo Formule 1.

Sebastian Vettel – analytický pracant pripomínajúci Laudu

„Sebastian k nám prišiel vo veľmi mladom veku. Bol to nesmierne analytický pracant. Dokázal optimálne využiť všetky technické možnosti. Aj preto mal nakoniec navrch nad talentovaným Markom Webberom, a to pomerne výrazne. Mark bol na niektorých tratiach, ako napríklad na Nürburgringu alebo v treťom sektore v Barcelone, absolútne neprekonateľný, avšak Sebastian mal navrch v priebehu celej sezóny,“ uviedol Marko.

„Kedykoľvek prišla nejaká technická inovácia – fúkaný difúzor alebo nový dodávateľ pneumatík – dokázal optimálne využiť svoje technické znalosti. Práve vďaka tomu sa stal štvornásobným majstrom sveta.“

„Sebastian mi do určitej miery pripomína Nikiho Laudu, ale Niki bol pri svojom vstupe do F1 oveľa starší,“ dodal Marko.

Daniel Ricciardo – rýchly ako Max, ale bez konzistencie

„Veselý, prirodzený talent s vynikajúcou kontrolou nad autom. Spomínam si na hneď prvý výber, keď z prvej zákruty vyletel bokom, ale dokázal ho dostať späť pod kontrolu a ešte nahnať nejaký čas. Daniel nasadne do auta a je hneď od začiatku rýchly,“ prehlásil Marko.

„Ešte pred jeho príchodom do Red Bull Racing bola jeho kariéra na vzostupnej trajektórii. Vo svojom prvom roku porazil Vettela a vyhral trikrát, kým on ani raz. Príchod Maxa na scénu bol v jeho kariére zlomový bod. Miesto toho, aby sa pustil do boja, chcel si radšej držať odstup. Už viete, čo prišlo potom. To je veľmi zlé! Vždy s ním však bolo príjemné pracovať. Jeho rýchlosť je porovnateľná s Maxom, avšak chýba mu konzistencia,“ dodal Marko.

Carlos Sainz – jeho vzťah s Maxom bol toxický

„V nižších kategóriách bol sakramentsky rýchly. Pri svojom prvom teste v Silverstone bol hneď od začiatku v rýchlych zákrutách o trochu rýchlejší než Sebastian Vettel, ktorý bol v tom čase naším lakmusovým papierikom. Po dlhé roky žil v tieni svojho otca, ktorý je dvojnásobným majstrom sveta v rely,“ povedal Marko o dnes už pilotovi Ferrari.

„Neprávom mu prischla nálepka rozmaznaného syna. Jeho smolou bolo, že Max Verstappen bol jeho tímovým kolegom. Atmosféra medzi oboma pilotmi Toro Rosso bola pomerne toxická. Vtedajšie nastavenie bolo také, že neexistoval spôsob, ako som ho u nás mohol udržať, takže odišiel do Renaultu, potom McLarenu a nakoniec k Ferrari.“

„Carlos je nepochybne špičkový pretekár. V Toro Rosso bol takmer na Maxovej úrovni,“ dodal Marko.

Alex Albon – príliš milý

„Alexova juniorská kariéra bola plná výkyvov, preto sme sa s ním nakoniec rozišli. Po tejto turbulentnej fáze sme ho priviedli späť a za ten čas nestratil nič zo svojej rýchlosti. Lewis Hamilton jeho kariéru nezničil, ale utlmil ju. V roku 2019 v Brazílii jazdil na druhom mieste, keď ho Hamilton poslal von z trate,“ prehlásil Marko.

„Potom sa ho Alex snažil predbehnúť z vonkajšej strany na Red Bull Ringu v roku 2020, ale poslal ho do štrku. Tie preteky by vyhral, ale nakoniec odišiel s prázdnymi rukami (Marko už neuviedol, že Albon vtedy preteky pre poruchu nedokončil, pozn. red.). Dlho mu trvalo, kým sa z toho spamätal. Alex je veľmi rýchly, ale hovorím si, či nie je až príliš milý. Je trochu ako David Coulthard, ktorého majú všetci radi, ale nebol dosť tvrdý,“ dodal Marko.

Júki Cunoda – nie je to typický Japonec

„Júki nie je príliš japonský. Typickými vlastnosťami Japoncov sú zdvorilosť a disciplína. Júkimu chýbajú obe. Jeho angličtina bola zo začiatku slabá. Potom sa veľmi rýchlo naučil anglické nadávky. Dokáže tiež ľahko vybuchnúť, ale je sakramentsky rýchly, nech si hovoríte, čo chcete. Hlúpe nehody v prvej sezóne však poznamenali jeho sebadôveru,“ uviedol Marko.

„Pokiaľ ide o jeho rýchlosť, tak je na rovnakej úrovni ako jeho tímový kolega, aj keď to na výsledkoch zo začiatku sezóny nie je vidieť. Veríme mu i jeho obrovskému potenciálu. Keď nie je v strese, je zábavný a sympatický. Júkiho má každý rád, aj keď nikto nestráca nervy tak, ako on,“ dodal Marko.

Pierre Gasly – potrebuje sa poučiť z chýb

„Vyhrať takmer všetky juniorské kategórie trvalo Pierrovi dva roky. Potreboval sa poučiť zo svojich chýb. Zlomovou udalosťou preňho bolo, keď sme ho v roku 2017 poslali do Japonska do Super Formuly. O titul prišiel iba preto, že kvôli tajfúnu Lan zrušili záverečné preteky sezóny,“ spomína Marko na súčasnú jednotku sesterského tímu AlphaTauri.

„V Red Bulle na Maxa strácal. Hľadal výhovorky miesto toho, aby riešil vlastné chyby. Od svojho návratu do AlphaTauri jazdí opäť špičkovo. Je lídrom tímu a dokáže neuveriteľné veci. Ako jeho krajan François Cevert je rýchly, drzý a oddaný všetkému krásnemu, čo život prináša,“ dodal.

Sergio Pérez – skvelý tímový hráč

„Sledovali sme ho už ako tínedžera a ohúrila nás jeho rýchlosť v pretekovom tempe. Jeho partneri v tom čase však premýšľali inak, preto chvíľu trvalo, kým prišiel do Red Bullu. Mal na konte čerstvé prvé víťazstvo a bol pozitívne naladený. Potom stretol Maxa.“

„To viedlo k určitej neistote, najmä v kvalifikačnom porovnaní. Hodil to však za hlavu. Checo je skvelý tímový hráč a Max by bez neho titul nezískal. V súkromí vie, ako si užívať život. Sám si vyberá hotely a v tíme sa obklopuje vlastnými poradcami. Ani presne neviem, čo všetko robia, ale sú to veľmi milí ľudia,“ uviedol Marko.

Max Verstappen – najrýchlejší

„Max je najrýchlejší jazdec, akého sme kedy mali. Postupne sa z neho taktiež stáva najkomplexnejší jazdec. Je to jeden z tých talentov, ktorý sa objaví len raz za generáciu. Disponuje unikátnou kombináciou rýchlosti, výkonnosti a sebadôvery,“ hovorí Marko.

„Nepozná kompromisy a pri rozhovoroch je zakaždým priamy. Stojí si za všetkým čo robí a hovorí; je to naozaj tvrdý charakter. Pokiaľ ide o jeho jazdecké schopnosti, tak v súčasnosti nie je na jedno kolo nikto rýchlejší než on. Vždy disponoval pretekárskou inteligenciou, čo bolo evidentné aj pri jeho prvom víťazstve v Barcelone, keď ako novic v Red Bulle štyridsať kôl držal na uzde skúseného Kimiho Räikkönena. Pneumatiky šetril tam, kde sa nedalo predbiehať a vždy mal náskok tam, kde bol zraniteľný.“

„Max je šampión, ktorého jeho otec vybavil dokonalými nástrojmi pre celú kariéru. Teraz, keď sa stal majstrom sveta, je uvoľnenejší ako kedykoľvek predtým,“ dodal Marko.

Súvisiace články