logo F1online.sk

Spozoroval som pri Mickovi istú zmenu, prezradil Steiner

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2022

Mick Schumacher po troch veľmi dobrých víkendoch konečne pocítil pevnú pôdu pod nohami, ktorá mu chýbala pre neuspokojivé výkony, ale aj nedostatočnú podporu zo strany stajne. Šéf tímu Günther Steiner mladíka v úvode sezóny vôbec nešetril, no tvrdí, že tesne pred tým, ako spravil krok vpred, si uňho všimol podstatnú zmenu.

Synovi sedemnásobného majstra sveta sa v minulej sezóne s prehľadom podarilo poraziť Nikitu Mazepina, no otvorene treba priznať, že to nebola až taká drina. Zato tento rok musí zvládnuť oveľa väčšie sústo. Počas prvých mesiacov sa s tým nedokázal vysporiadať, no na konci júna akoby ožil.

Vo Veľkej Británii z toho boli prvé body za ôsme miesto a o týždeň neskôr prišlo ešte príjemnejšie prekvapenie. Zisk šiesteho miesta je doposiaľ najlepším výsledkom mladého Nemca v kráľovnej motoršportu, čo ocenili aj fanúšikovia a zahlasovali zaňho v ankete jazdec dňa.

A to nezabúdajme, že Schumacher mohol získať tri bodované zápisy za sebou, no v Kanade sa musel porúčať z boja o prvú desiatku po technických problémoch. Po osemnástich kolách odstúpil zo skvelého siedmeho miesta.

Zhodou okolností práve v Kanade si Günther Steiner všimol spomínanú zmenu. “Neviem, či existuje moment, keď to skrátka prelomíte. Niekedy si proste musíte zvyknúť na auto a ten tlak,” rozhovoril sa v interview pre F1-insider.com.

“Už v Kanade som si všimol, že Mick je oveľa uvoľnenejší. Možno na to predtým šiel až príliš nasilu a teraz mu tie kúsky skladačky začali zapadať do seba. Tak či onak, Mick je teraz na koni,” pochválil svojho jazdca temperamentný Tirolčan.

Haas získal dvojité body druhýkrát v rade. To sa mu nestalo už poriadne dlho. Aby sme také podujatia našli, v štatistikách by sme museli oprášiť ročník 2018 a prelistovať na veľké ceny v Brazílii a Abú Zabí.

“Veľmi sa teším spolu s celým tímom. Niektorí ľudia sa nás snažili rozoštvať, ale my vyhrávame aj prehrávame spoločne,” filozofoval Steiner. “Mick je súčasťou tímu a musí tak aj pracovať. Momentálne sa toho veľa učí, čo mu pomôže po celý zvyšok jeho kariéry a prinesie mu to úspech.”

Kritiku zo strany šéfa tímu vraj nemáme brať ako niečo, čo by jeho predchádzajúce slová negovalo. “Minulá a táto sezóna sú totálne odlišné. Mnoho pozorovateľov to podcenilo. Vlani sme mali len prechodný rok, počas ktorého sa Mick mohol učiť. Teraz však hráme v úplne inej lige. Má konkurencieschopné auto aj tímového kolegu, Mick teraz bojuje proti veľkým chlapcom, na to si treba zvyknúť.”

“Interne naňho nebol vyvíjaný tlak, ale externe sa niektorí ľudia snažili vytvárať drámu (napríklad zo Schumacherových nehôd, pozn. red.). Tlak je normálny, aj nehody k tomu patria, keď hľadáte limit. A to zahŕňa aj kritiku. Taká je Formula 1. Musíte sa naučiť vyrovnať so všetkým tým hlukom. Mickovi sa to teraz podarilo,” hodnotí 57-ročný rodák z Merana.

Steiner pochválil Micka Schumachera aj za jeho súboje zo Silverstone, keď ho mimo trať vytlačil Max Verstappen, a tiež za to, ako tieto nové skúsenosti dokázal využiť hneď na nasledujúcich pretekoch v Spielbergu, napríklad pri dueli s Lewisom Hamiltonom v šprinte.

Do takýchto súbojov sa bude zapájať čoraz častejšie, dúfa Steiner, ktorý avizuje, že v Maďarsku chce jeho tím predstaviť jediný balík vylepšení v tejto sezóne.

“My sa však zlepšujeme už od Barcelony, hoci sme nič nepriniesli na auto,” od srdca sa smeje Steiner. “V Maďarsku sa to zmení, toto by mal byť aj náš posledný balík noviniek v roku. Najdôležitejšie bude pochopiť auto a nerobiť žiadne chyby.”

Pred nami sú posledné dve veľké ceny pred letnou prestávkou, čo znamená, že Mick Schumacher si svoju formu načasoval dokonale. Čoskoro ho totiž čakajú rokovania o jeho budúcej zmluve. Nie je už ten správny čas?

Haas sa nechce nikam náhliť. “My sa nikdy nebavíme o kontraktoch pred letnou prestávkou. Niektorí ľudia sa tých rokovaní nevedia dočkať, no my sa budeme držať nášho harmonogramu, nevrhneme sa na to len preto, lebo nás o to niekto žiada.”

Steiner však dodáva, že pre Formulu 1 je dôležité, aby meno Schumacher v nej nebolo len v pozícii štatistu, a tomu prispôsobuje aj svoju komunikáciu smerom k mladíkovi. “Jeho priezvisko má vo Formule 1 obrovskú históriu, ale to vám môže byť aj príťažou, keď vám to nejde. To meno je požehnaním aj prekliatím zároveň. Momentálne to funguje, musíme ho zastabilizovať. Myslím si, že Mick má oveľa väčší potenciál. Keď však chcete odkryť aj tieto ďalšie oblasti, začne to byť nepríjemné. No aký by som bol šéf tímu, keby som netlačil na svojho jazdca?”