logo F1online.sk

Pérez si za tú nehodu môže čiastočne aj sám, naznačuje Marko

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2022

Red Bull z domáceho okruhu odchádzal ako porazený. Max Verstappen sa musel skloniť pred rýchlosťou Ferrari, Sergio Pérez zas mohol ľutovať útok na Georgea Russella. S Mexičanom nie je spokojný ani Helmut Marko, keďže Pérez nedal na odporúčania tímu.

Červení býci majú ešte v čerstvej pamäti rok 2020 a súboj Alexa Albona s Lewisom Hamiltonom. Aj vtedy sa Red Bull pokúsil predbiehať na vonkajšku štvrtej zákruty, aj vtedy pilot strieborných šípov trafil pravé zadné koleso súpera, aj vtedy sa ocitol v štrku a aj vtedy dostal Mercedes trest. To však už nijako nevylepšilo výsledok Red Bullu.

Pred pretekmi na brífingu sa vraj rozoberal aj tento scenár, prezradil Helmut Marko pre nemeckú Sky. A pokyny boli jasné. “Bolo to trpké. Pred štartom pretekov sme zdôraznili, že na vonkajšku štvrtej zákruty by nemal predbiehať, pretože to nie je možné. Na začiatku pretekov bolo niečo takéto úplne zbytočné,” povzdychol si športový poradca červených býkov.

Od 25. kola mal Red Bull už len jedno želiezko v ohni, no ani jemu sa nedarilo podľa predstáv. Zmätený Max Verstappen vo vysielačke tvrdil, že v jednom kole má grip, no v druhom vôbec. Chytiť správny pretekový rytmus tak nebolo možné.

Marka trápi aktuálna situácia. “Mali sme prehnane veľkú degradáciu pneumatík, nerozumieme tomu. Avšak, vzhľadom na tento fakt, môžeme byť s druhým miestom Maxa Verstappena spokojní.” Minimalizácia škôd bola dokonalá.

“Po tom, čo sme v piatok a v sobotu mali dobrú rýchlosť, nás toto prekvapilo. Nevieme si vysvetliť, prečo sa naše pneumatiky tak ničili. O to prekvapujúcejšia bola naša rýchlosť a opotrebovanie v poslednom stinte. Čo sa tam vlastne dialo?” pokrútil hlavou. “Dúfam, že na to prídeme.”

Viacero faktorov mohlo mať vplyv na opotrebovanie: Na jednej strane trať síce bola chladnejšia, no zato bolo na nej oveľa menej gumy ako v sobotu. Počas noci a v nedeľu ráno totiž výdatne popršalo.

“Druhé miesto spokojne berieme. Dokázali sme získať aj bod za najrýchlejšie kolo, takže vzhľadom na naše možnosti sme minimalizovali škody,” doplnil Marko.