logo F1online.sk

Vettel po pretekoch vyzeral ako po šichte v bani: Nie je to veľmi zdravé

Sebastian Vettel
© Screenshot/Sky Sports
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2022

Hotový očistec. Riaditelia pretekov, komisári, FIA a aj samotný Aston Martin sa zrejme rozhodli, že urobia všetko preto, aby Sebastian Vettel nemal chuť pokračovať v kariére. V Rakúsku sa toho udialo toľko, že nejeden z nás by mal na Sebastianovom mieste chuť ísť domov a zostať tam na veky vekov.

Niektoré zdroje naznačujú, že Vettelovi v piatok na tradičnom stretnutí jazdcov s riaditeľom pretekov praskli nervy a poriadne sa na nich vykričal. Následne z miestnosti s hlukom odišiel. Za predčasné opustenie tohto mítingu dostal podmienečnú pokutu 25-tisíc eur.

Na trati to nebolo o nič lepšie. Jeho Aston Martin je skrátka pomalý a Seb skončil v kvalifikácii na poslednom mieste. O nič lepšie to nebolo ani v šprinte a pretekoch. V sobotu ho najprv zostrelil Alex Albon, potom v nedeľu pre zmenu Pierre Gasly. To ešte Vettela tak mrzieť nemusí, veď jeho Aston Martin beztak nemal výkonnosť, aby mohol realisticky pomýšľať na body. Avšak dôkazom „skvelej komunikácie“ v Aston Martine sa stala skutočnosť, že Sebastian predstúpil pred novinárov netušiac, že v závere pretekov dostal päťsekundovú penalizáciu za porušenie traťových limitov.

„Čo som? O tom som ani nevedel,“ povedal prekvapený Vettel pre televíziu Sky, ktorý kvôli tomu beztak spadol len z pätnásteho na šestnáste miesto. „Aj tak na tom nezáleží, teda záleží, ale vlastne ani neviem. Viem, že som trikrát porušil traťové limity, ale potom neprišlo žiadne varovanie. Netuším, ako som mohol dostať penalizáciu, keď som nebol predtým varovaný. Pred nájazdom do posledného kola som mal tri ‚striky‘ a potom to nejak stúplo na päť? Trochu zvláštne,“ čudoval sa Vettel po pretekoch.

V ďalšej otázke bol opýtaný na jeho nehodu s Pierrom Gaslym, za ktorú francúzsky pretekár dostal päťsekundový trest. „Podlaha vyzerala byť trochu poškodená, taktiež som v prvom kole s predným krídlom trafil nejaké úlomky. Nejaké spŕšky trosiek trafili moje auto, ale neviem, musíme sa na to pozrieť,“ odpovedal štvornásobný šampión.

Pri pohľade na ten rozhovor až bijú do očí dve veci. Prvou je, že zo Sebastiana nesrší ani tak sklamanie, ale skôr smútok. A druhá, na jeho kombinéze, rukách a tvári mal čierne fľaky. Ako sa ukázalo, jedná sa o nebezpečný (dokonca jedovatý) dym z bŕzd. Tomu čelí každý jazdec, ktorý pritom vdychuje aj mikroskopické čiastočky karbónového vlákna. Následky však vyzerajú málokedy tak, ako na svojom tele predviedol Sebastian.

„Ak mám byť úprimný, tak je to niečo, na čom treba popracovať. Kvôli dizajnu brzdových kanálikov a prednej nápravy tento rok nám fúka všetok dym z bŕzd priamo do tváre. To nie je dobré. Karbónový dym naozaj nie je nič zdravé, čo by ste mali dýchať. Dúfam, že sa na to FIA pozrie. Je to nezmyselné a dá sa to ľahko zmeniť,“ povedal Vettel.

Sebastian síce hovorí, že sa to týka všetkých, ale takto po pretekoch vyzeral len on. Ktovie, možno sa všetci ostatní stihli umyť a ešte si aj pred príchodom k novinárom vyčistiť kombinézy.

Súvisiace články