logo F1online.sk

Norris sa ospravedlnil tímu: Moja chyba, mal som byť šiesty

Lando Norris a Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 7. 2022

Lando Norris po nevydarenom vstupe do víkendu napokon nadviazal na svoju dobrú bilanciu na Red Bull Ringu. Počas pretekov získal k dobru viacero pozícií a do cieľa prišiel na siedmom mieste.

Na tejto trati sa britskému pilotovi naozaj darí – dvakrát tu stál na pódiu, v dvoch prípadoch skončil piaty, raz šiesty a dnes siedmy. Nebyť päťsekundovej penalizácie za porušenie traťových limitov, mohlo to byť ešte lepšie…

„Prepáčte, malo to byť šieste miesto. Moja chyba,“ povedal Lando Norris svojmu tímu vo vysielačke. Päťsekundový trest inkasoval pomerne skoro, odpykal si ho počas druhej zastávky v boxoch. Na hrane bol aj v ďalších zákrutách, preto mu jeho inžinier neustále pripomínal, že ďalší trest si už nesmie dovoliť.

Inak to bol v podaní mladého Brita tradične nadpriemerný výkon. Najmä parádny manéver po vonkajšiu tretej zákruty, kde naraz predbehol dvoch súperov, bol vskutku exkluzívny. Zvádzal aj pekné bitky s obomi Haasmi.

„Celkovo som spokojný. Kvôli veľkému počtu problémov sme zažívali náročný víkend. Pri jednom piatkovom tréningu ste v strese a tlaku nájsť ideálne nastavenie a nazbierať informácie. Zvlášť pri tomto aute, ktoré sa nastavuje ťažšie než bežne. Boli sme pozadu oproti konkurencii. V kvalifikácii sme si hovorili, že ak by sme v tréningu stihli aspoň o pár kôl viac, hneď by sme na tom boli oveľa lepšie,“ vrátil sa Lando Norris k piatku, keď sa kvalifikoval na pätnástom mieste. V šprinte získal štyri pozície k dobru a v pretekoch ďalšie štyri.

Na Red Bull Ringu pritom McLaren nevyzeral až tak zle ani na rovinkách či v pomalých zákrutách, ktoré boli v úvode sezóny snáď najväčšou slabinou britskej stajne. „Vinou piatkových problémov sme neboli na optimálnej výkonnostnej úrovni. Napriek tomu sme bodovali. Ak by sme tento víkend začínali odznovu, boli by sme oveľa konkurencieschopnejší, čo je dobrý signál a pozitívum. Verím, že to prenesieme do Francúzska, kde nás čaká výrazne odlišná trať. Som šťastný z dvojitých bodov, tie boli naším cieľom.“

Prečo sa Norrisovi v Rakúsku vždy tak darí? „Trať vyzdvihuje moje silné stránky, najmä vo vysokých rýchlostiach. Možno viem lepšie než ostatní cítiť a nájsť limit vo vysokej rýchlosti, čo sa prejavuje v čase na kolo. Dnes to bolo zábavné, aj keď som si sťažil život penalizáciou. O to viac som si to však užil, pretože som sa musel prebojovať späť. S chalanmi z Haasu sme si dobre zapretekali,“ uzavrel.

Súvisiace články