logo F1online.sk

Podľa Webbera Grosjean nechápe, o čom sú súboje koleso na koleso

Romain Grosjean
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala3. 8. 2020

Romain Grosjean si v nedeľu nespravil z Carlosa Sainza a ani Daniela Ricciarda veľkých kamarátov. Obaja súperi mali pocit, že sa Francúz zachoval v súbojoch nebezpečne. Do pilota Haasu sa pustil aj Mark Webber, ktorý pochybuje o tom, či má Grosjean kapacitu na to, aby pretekal vo Formule 1.

Haas sa po výjazde bezpečnostného vozidla ako jediný rozhodol nezastaviť. Grosjean sa vďaka tomu ocitol na piatej priečke, no keďže mal o aspoň dvanásť kôl staršie pneumatiky ako konkurencia — a pomalší monopost k tomu —, musel sa brániť. V súboji s Carlosom Sainzom zmenil smer počas brzdenia, na čo Sainz okamžite upozornil vo svojej vysielačke. Keď sa podobný scenár zopakoval aj v prípade Daniela Ricciarda, komisári mu už pohrozili. Francúzovi bola ukázaná čierno-biela vlajka.

Grosjean sa po pretekoch bránil slovami, že aj Max Verstappen robil kedysi súperom problémy tým, že menil smer jazdy počas brzdenia — tak prečo by to nevyužil aj on? Za toto si ho vzal na paškál Mark Webber, podľa ktorého by si mal Grosjean pripomenúť pravidlá. O to viac, že je šéfom Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA.

“Nemyslím si, že rozumie pravidlám týkajúcim sa súperenia. Pri obrane sa hýbe veľmi neskoro,” hodnotí Grosjeanove počiny Mark Webber. “On hovorí, že na vnútrajšku necháva priestor o jednej šírke vozidla, čo technicky aj robí, no ale toto mávanie sebou v strede cesty a vo vysokej rýchlosti… Svoj úmysel musí ukázať ešte skôr.”

“Myslím si, že Grosjean jasne nepochopil, o čom je súčasné pretekanie, pokiaľ ide o súboje koleso na koleso. Spomenul, aký bol v minulosti Max Verstappen. To je ale minulosť, odvtedy sme sa pohli ďalej,” pokračoval bývalý pilot Red Bullu.

Webber následne vyslovil svoj verdikt: “Je šéfom GPDA. Mal by poznať pravidlá. Podľa mňa je Formula 1 hranične nad Grosjeanove schopnosti.

Súvisiace články