logo F1online.skF1online.sk

Vettel je predvolaný za “správanie na jazdeckom brífingu”, dostal pokutu 25-tisíc

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2022

Tak takéto predvolanie sme azda ešte nevideli. Komisári po sobotňajšom šprinte oznámili, že Sebastian Vettel sa má k nim dostaviť na vypočúvanie, budú ho totiž vyšetrovať. Čo spravil? Podľa oficiálneho predvolania sa mal nevhodne správať na jazdeckom brífingu.

Sebastian Vettel je jedným zo šéfov Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA, na ktorej čele stojí George Russell, nuž o to je prekvapivejšie znenie predvolania. Komisári ho obviňujú z porušenia článku 12.2.1.f) Medzinárodného športového kódexu a tiež článku 20.1 Športových pravidiel F1.

O čom vlastne tieto články hovoria? Ak Vettel porušil Medzinárodný športový kódex, tak sa mal dopustiť priestupku tým, že “slovami, skutkami alebo písomne spôsobil morálnu ujmu alebo poškodil FIA, jej orgány, členov alebo zamestnancov, a všeobecne uškodil záujmom motoršportu a hodnotám, ktoré zastáva FIA”.

V športových pravidlách sa okrem toho píše, že na stretnutiach, ktorým “predsedá riaditeľ pretekov”, sa musia zúčastniť “všetci jazdci a tímoví manažéri”. Podľa novinára Chrisa Medlanda sa Vettel mohol prehrešiť tým, že z brífingu odišiel predčasne.

Magazín The Race zas informuje, že piatkový brífing bol plný veľmi živých rozhovorov medzi jazdcami a riaditeľstvom pretekov. Piloti vraj nie sú spokojní s konzistentnosťou rozhodovania, a že rozdelenie úloh riaditeľa pretekov medzi Nielsa Witticha a Eduarda Freitasa nefunguje podľa predstáv a dostatočne efektívne.

Najhlasnejšie sa mali v piatok ozývať práve Sebastian Vettel a Fernando Alonso. Podľa niektorých hlasov kritizovali aj kontrolovanie limitov trate; napríklad Pérez doplatil na to, že FIA si všimla porušenie až na začiatku Q3.

Aktualizované (18:52): Informácie Chrisa Medlanda sa ukázali ako pravdivé. Sebastian Vettel mal na piatkovom brífingu prejaviť svoju frustráciu a následne “bez povolenia” zo stretnutia odísť. Komisári mu za to naparili podmienečnú pokutu vo výške 25-tisíc eur.

“Piloti nemajú právo odísť, kedy sa im zachce, došlo teda k porušeniu povinnosti zúčastniť sa,” stojí v stanovisku. “Piloti na takejto úrovni by mali byť vzormi pre všetkých jazdcov na celom svete. Podľa názoru komisárov Vettel v tomto prípade zlyhal a nezachoval sa podľa očakávaní.”

Nemec sa neskôr s riaditeľom pretekov stretol a ospravedlnil sa mu. “Následne mali veľmi konštruktívny rozhovor, v ktorom pokryli témy rozoberané na stretnutí. Komisári však rozhodli, že k porušeniu došlo, a preto nie je možné odpustiť trest, ale ten bude brať do úvahy aj poľahčujúce okolnosti, ktoré existujú podľa správy od riaditeľa pretekov.”

https://pbs.twimg.com/media/FXPTB4cX0AAPm-S?format=jpg&name=large

Súvisiace články

Diskusia