logo F1online.sk

Strašidelný výsledok i zážitok: Norris sa bál pri brzdení

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 7. 2022

Horor v „papájovom“ podaní. McLaren zažil najhoršiu kvalifikáciu od Abú Zabí 2018, kde sa Fernando Alonso a Stoffel Vandoorne kvalifikovali na 15. a 18. mieste. Dnešný debakel nebol od tohto výsledku ďaleko.

Kým jeden pilot nedokázal nájsť rýchlosť, druhý ju aj mal, no zradil ho monopost. Landa Norrisa sprevádzali technické problémy počas celého dňa. V tréningu musel odstaviť auto mimo trate pre poruchu motora a v kvalifikácii mal problémy s brzdami.

„Od začiatku sme mali veľa problémov. V tréningu to bol motor, v kvalifikácii brzdy a ďalšie veci na aute. Kvôli nim som už v Q2 nemohol odjazdiť normálne kolo,“ skonštatoval sklamaný Lando Norris.

Jeho McLaren mu umožnil prejsť len cez Q1, v ktorej obsadil ôsmu priečku. Už počas prvej časti sa však sťažoval na dlhý brzdový pedál. Problémy sa vystupňovali v Q2, v ktorej zvládol prakticky jediné reprezentatívne kolo, ktoré mu však bolo zmazané pre traťové limity. Kedykoľvek sa snažil o ďalšie, nedobrzdil do prvej či tretej zákruty a musel svoje pokusy vzdať. Norris teda do šprintu odštartuje pätnásty.

McLarenu sa akoby vrátili problémy s brzdami z úvodu sezóny. „Keď ste v strede brzdnej zóny a auto ide napriek tomu rovno, je to pomerne strašidelné. Verím, že to dáme do soboty do poriadku,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý sa aj do vysielačky sťažoval, že sa dokáže koncentrovať prakticky len na to, aby svoje auto vôbec zabrzdil.

Nebyť týchto problémov, mohol Norris minimálne zabojovať o Q3 a s vysokou pravdepodobnosťou by neštartoval bok po boku s Danielom Ricciardom. „Nemyslím si, že sme úplne mimo. V kvalifikácii som začal dobre, auto malo solídnu rýchlosť a mohol som sa dostať aj do Q3. Som presvedčený, že ak by všetko fungovalo ako malo, bol by som v tretej časti. A to aj napriek tomu, že moje prvé rýchle kolá som absolvoval až v kvalifikácii, keďže v tréningu ma zastavila porucha motora.“

Pred fanúšikmi britskej stajne je zrejme náročný víkend. Jednou zo slabín McLarenu je rýchlosť na rovinkách, čo v praxi znamená, že to Norris s Ricciardom budú mať v šprinte a pretekoch veľmi ťažké. „Snažím sa zostať optimistický. Čaká nás šprint a dlhé nedeľné preteky, v ktorých sa môže veľa stať. Nemáme však nijakú vyloženú silnú stránku, čiže bude ťažké dostať sa z miest, na ktorých aktuálne sme. Bude to ešte ťažký víkend. Verím, že do soboty odstránime problémy, vrátime sa silnejší a získame nejaké pozície,“ uzavrel Lando Norris.