logo F1online.sk

Rekordér Alonso by chcel dvojročnú zmluvu, rokovať plánuje v priebehu letnej prestávky

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2022

Stredobodom prestupových špekulácií sa v priebehu posledných týždňov stali tímy Alpine a Williams. Hlavnými protagonistami správ kolujúcich v zákulisí sú Fernando Alonso, Oscar Piastri a Nicholas Latifi. Zdá sa, že istotu o svojej budúcnosti má len prvý menovaný, ktorý už má aj určitú predstavu.

Španielsky matador predvádza v posledných týždňoch naozaj vynikajúce výkony. Keď je jeho auto „zdravé“, dokáže z neho dostať maximum. Alpine sa v tejto sezóne pokúsi vybojovať štvrté miesto v Pohári konštruktérov a tým pádom aj neoficiálny titul najlepšieho zo „zvyšku sveta“.

Čo však prinesie budúca sezóna? Môžeme tušiť, že francúzska stajňa bude pokračovať so svojou aktuálnou jazdeckou dvojicou. Esteban Ocon má zmluvu platnú aj na nadchádzajúcu sezónu, Fernando Alonso síce nie, ale aktuálne sa nezdá pravdepodobné, že by ho Alpine chcel vymeniť za Oscara Piastriho. Vôľu zotrvať vyjadril aj sám španielsky pretekár.

„Myslím si, že o tom budeme hovoriť v priebehu letnej prestávky,“ povedal Alonso. „Aspoň taký bol môj pôvodný plán začiatkom roka.“

„Od môjho návratu do Formuly 1 si to tu naozaj užívam. Mojím zámerom je pokračovať ešte aspoň dva roky, ale to je len to, čo mi práve teraz behá mysľou. Zatiaľ sme o tom nehovorili, ale dúfam, že nájdeme spoločnú reč a budeme pokračovať.“

„Ako som už povedal, mojím cieľom je pokračovať. Až do letnej prestávky sa však chcem koncentrovať na svoj júlový program. Máme ešte tri preteky a potrebujem v nich bodovať, pretože prvých deväť veľkých cien pre mňa bolo trochu smolných,“ dodal neskôr Alonso.

Ten sa v priebehu britského víkendu postaral o vytvorenie nového rekordu. V 45. kole pretekov sa stal jazdcom, ktorý v monoposte F1 odpretekal najdlhšiu vzdialenosť spomedzi všetkých. Pod šachovnicovou vlajkou mal vo Formule 1 odpilotovaných neuveriteľných 92 643 kilometrov, čím prekonal Kimiho Räikkönena. To je ekvivalent asi 2,3-obrátok okolo rovníka, 2 195 maratónov, asi štvrtina cesty na mesiac alebo 54,2 milióna Fernandov postavených jeden na druhom. Každým kolom každých pretekov bude toto číslo stále narastať.

„Poďme to posunúť aspoň na pol cesty na mesiac,“ zasmial sa Alonso jasne indikujúc, že chce vo Formule 1 pokračovať.

K situácii sa krátko vyjadril aj jeho šéf Otmar Szafnauer. „S Fernandom sme ešte podrobne nehovorili, ale som si istý, že tak urobíme po letnej prestávke.“

Ako sa hovorí, všetko so všetkým súvisí. Ak sa Fernando dohodne s Alpinom, potom Oscar Piastri „zostane na ocot“. Francúzi mu budú musieť nájsť miesto inde, inak oňho môžu navždy prísť, čo by bola veľká škoda, keďže povesť austrálskeho mladíka je vyhlásená.

Objavili sa správy, že Piastri by mohol zamieriť na dvojročné „hosťovanie“ do Williamsu. Už pri Alexovi Albonovi sa ukázalo, že boss stajne Jost Capito nemá s podobnými dohodami problém. Oscara by si takto mohli pripraviť a nasadiť ho o dva roky, keďže koncom sezóny 2024 by skončili zmluvy obom súčasným pretekárom.

Tým pádom by sa z Formuly 1 porúčal Nicholas Latifi. Je Williams v situácii, kedy už nepotrebuje peniaze jeho otca? Kanadský pretekár síce zajazdil v sobotu v Silverstone vynikajúci výsledok, ale po skončení kvalifikácie neznel, akoby nevnímal nič z toho, čo sa okolo neho deje.

„Príliš sa mi po tom neuľavilo, ani sa necítim oveľa komfortnejšie. Dobre, v skutočnosti mi to pridalo na sebavedomí, je to pozitívne. Viem, že som schopný podávať takéto výkony. Dokážem jazdiť dostatočne rýchlo na to, aby som si zaslúžil miesto vo Formule 1, keď všetko funguje, ako má,“ povedal Latifi.

Súvisiace články