logo F1online.sk

Mal som nulovú rýchlosť, povzdychol si Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 7. 2022

Trápenie Daniela Ricciarda pokračuje. V Silverstone prišiel do cieľa na trinástom mieste spomedzi štrnástich klasifikovaných jazdcov. Už aj tak zlé preteky mu skomplikovala porucha klapky DRS, kvôli ktorej musel absolvovať neplánovaný pitstop.

Ricciardovi vyšiel prvý štart, pri ktorom získal niekoľko pozícií a dostal sa do TOP10. Po opakovanom štarte zostal zaseknutý v druhej desiatke, odkiaľ sa až do konca nevyhrabal.

„Mal som doslova nulovú rýchlosť,“ krútil Daniel Ricciardo hlavou. „Bolo to podobné ako v Barcelone, kde som nemal takú úroveň gripu ako ostatní. Neviem prečo. Verím, že na to nájdeme pred Rakúskom nejaké odpovede.“

Ak si Austrálčan robil nejaké nádeje na body, definitívne mu ich vzala porucha klapky DRS. Zasekla sa v otvorenej polohe, kvôli čomu musel absolvovať neplánovanú zastávku v boxoch. A predovšetkým, tím mu zakázal používať DRS, takže aj po záverečnom reštarte bol na čerstvých mäkkých pneumatikách pri mizernej maximálnej rýchlosti McLarenu prakticky bez šance útočiť.

„Niečo sa zdalo trochu divné. Pri brzdení do šiestej zákruty bolo auto úplne mimo. Keď som sa obzrel, tak som si všimol otvorenú klapku DRS, čiže porucha bola tam. Zo strachu, že sa to zopakuje a DRS sa opäť zasekne, som ho už potom nemohol používať. Pri reštarte som nemal šancu útočiť na ostatných,“ pokračoval austrálsky pilot.

Podobne ako v Kanade, aj teraz to Ricciardovi skomplikovali technické problémy. Kým tam reálne smeroval za ziskom bodu, no musel ubrať pre prehrievanie bŕzd, v Silverstone to nebolo „len“ o technike, čo aj sám priznal. Jednoducho mu chýbalo tempo.

„Pre mňa smutný deň a osamelé popoludnie. Cítil som, že nemám takú úroveň gripu ako ostatní, ktorí ma tak jednoducho ´zožrali´ a nič som s tým nemohol robiť. Bolo to trochu čudné. Chýbala mi rýchlosť,“ pokračoval Daniel Ricciardo, ktorý na body prehráva s tímovým kolegom Landom Norrisom 15:58. V tejto sezóne bodoval len trikrát, z toho raz v šprinte v Imole.

Už najbližší víkend nás čaká Rakúsko s rovinkami a niektorými pomalými zákrutami. Nechceme maľovať čerta na stenu, no McLaren by sa čisto papierovo mohol trápiť podobne ako v Kanade…

„Do Rakúska zostáva málo času, no snáď niečo nájdeme. Fakt nemám tušenia, ako to tam bude vyzerať, tento rok je to ako na hojdačke. Potrebujeme nájsť dôvod, prečo to bolo v Silverstone také zlé,“ uzavrel.

Súvisiace články