logo F1online.sk

Norris len zakýva Russellovi, chystá sa na bitku s Alonsom

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 7. 2022

Lando Norris v mokrej kvalifikácii tradične podal nadpriemerný výkon a dostal svoj McLaren pred jeden z Mercedesov. Do pretekov vyštartuje zo šiesteho miesta a trúfa si zdolať súperov zo stredu poľa.

Domáci pilot bez väčších ťažkostí prešiel cez Q1 i Q2 do tretej časti. V nej sa nakrátko vyhupol dokonca na tretiu priečku, napokon však bral aj šieste miesto. Odstupy boli tesné, piloti medzi piatym Lewisom Hamiltonom a ôsmym Georgeom Russellom sa zmestili do ani nie dvoch desatín.

„Šieste miesto je to najlepšie, čo sme mohli dosiahnuť. Dostal som sa pred jeden Mercedes, ktorý je od nás oveľa rýchlejší. Nebol som ďaleko za Lewisom. On sa v poslednom kole zlepšil, kým ja som záverečný pokus pokazil, čiže to nebolo odo mňa najlepšie. Napriek tomu som veľmi spokojný,“ povedal Lando Norris.

Britský mladík si tak udržal výbornú bilanciu na domácej pôde. Od svojho vstupu do F1 v roku 2019 v Silverstone v kvalifikácii ani raz nechýbal v TOP10. Dážď mu tradične sadol a z auta dostal možno viac, než sa v ňom reálne skrývalo. „Podmienky sa niekedy zlepšovali, potom zrazu zhoršovali, a zase naopak. Vtedy neviete, kedy naozaj zatlačiť. My sme to urobili správne. V Q2 sa rozhodovalo v prvých dvoch kolách, v Q3 zase v závere. Tím mi dával dobré informácie. Aj mne sa darilo jazdiť konzistentne, až na posledné kolo, čo je fakt škoda, pretože to kolo vyzeralo dobre.“

Napriek dažďu sme videli minimum žltých vlajok a žiadnu červenú. Pritom najmä prejazdy „esíčkami“ vo vysokých rýchlostiach vyzerali pri vodnom spreji až strašidelne. „Najťažšie to bolo práve v Maggots a Becketts. Nachádzali sa tam potoky vody a malé mláky. Ak tam urobíte niečo zle, hneď letíte mimo. Na intermediálnych pneumatikách je to vo vysokých rýchlostiach aj o šťastí. Ak nemáte v zákrutách správny uhol, otáčky či rýchlosť, razom stratíte tri-štyri desatiny. Mne sa práve toto stalo v poslednom kole v Q3,“ povzdychol si pilot McLarenu.

Lando Norris zostáva naďalej milo prekvapený, ako sa mu v Silverstone darí. „Počas celého víkendu sme na tom solídne, čo je trochu prekvapujúce. Asi ako jediní sme nepriniesli prakticky žiadne upgrady, kým niektorí súperi toho nasadili veľa. Či sa udržím tam, kde som sa kvalifikoval, to je otázka. Verím, že by sa mi to mohlo podariť,“ reagoval rodák z Bristolu, ktorý v kvalifikácii zdolal svojho kamaráta Georgea Russella.

Napokon dostal otázku, či sa v pretekoch trúfa zdolať Russella. „Nemám šancu. Mercedes je od nás o 6-7 desatín rýchlejší. Georgeovi pravdepodobne len zakývam, keď prejde okolo mňa. Našimi súpermi budú skôr Alonso či Čou. Myslím si, že s Fernandom to bude dobrá bitka, on bude mojím hlavným cieľom,“ uzavrel.  

Súvisiace články