logo F1online.sk

Aston Martin pohorel. Boli sme skrátka pomalí, zhodujú sa piloti

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2022

O posledné priečky mokrej silverstonskej kvalifikácie sa podelili Haas a Aston Martin. Najmä pre domáci tím, ktorý má továreň vzdialenú len pár stoviek metrov od hlavnej brány okruhu, to je obrovské sklamanie. Vettel so Strollom si tento prepad nevedeli vysvetliť, ich autá boli jednoducho pomalé.

Sebastian Vettel mal dnes iný program ako ostatní. Kým väčšina jazdcov vyrazila na trať a začala pridávať jedno rýchle kolo za druhým, Nemec sa po pár minútkach vrátil do garáže na úpravu nastavení. Keď opätovne vyrazil na trať na nových intermediálkach, rýchlosť hľadal len ťažko.

Fanúšikovia britskej stajne si preto istotne spomenuli na kanadskú kvalifikáciu, počas ktorej inžinieri spravili chybu a pneumatiky natlakovali na príliš vysoké hodnoty. Nuž a keďže Vettel zamieril do boxov počas Q1, popri nastaveniach predného krídla boli práve tlaky v pneumatikách jednou z mála vecí, ktoré mohol tím upravovať.

Žeby sa Aston Martin znova popálil na tom istom, a preto Sebastian Vettel tak zaostal? V pokvalifikačnej vysielačke to naznačilo aj jeho lamentovanie: “Nie zas! Nie zas!” V mixzóne však vysvetlil, že nenarážal na tlaky v pneumatikách. “Nie, nie. Myslím si, že z Kanady sme sa poučili, to by sa nezopakovalo. Dnes sme boli skrátka pomalí, musíme zistiť dôvod. Musíme zistiť, či nám niečo neušlo.”

“Skutočnosť, že sme tak skoro vypadli, je veľmi trpká. Som sklamaný,” povzdychol si štvornásobný šampión, ktorý nevidel problém ani v načasovaní jeho výjazdov. Tie boli pre skorú návštevu mechanikov o čosi posunuté. “Myslím si, že to bolo OK. Boli sme skrátka príliš pomalí, čo je škoda. Pred víkendom sme si robili nádeje, keďže sme sem priviezli nové súčiastky.”

“Ale myslím si, že sme spravili krok vpred, len to zatiaľ nie je vidieť. Nemáme tu rýchlosť, dokonca ani na suchu sme zrovna nelietali,” pokračoval Vettel. “Je to frustrujúce pre nás všetkých. Ideme naplno, no po takejto sobote nás čaká veľmi ťažká nedeľa. Taká je realita, teraz obraciame stranu a pokúsime sa zistiť, čo by sme mohli dokázať v nedeľu. Z dneška sme však sklamaní.”

Lance Stroll bol ešte o ďalších osem desatín pomalší ako jeho kolega. Kým Vettelovi to stačilo na osemnáste miesto, Kanaďan bol úplne posledný. “Skrátka som nemal priľnavosť. Ku koncu sme nasadili novú zmes pneumatík a mal som strašné výjazdové kolo, keďže som sa dostal do premávky. Tu v prvom rade ide o zvyšovanie teplôt. V tom jedinom ostrom kole som mal na začiatku ľadové pneumatiky, v prvom sektore som stratil jednu sekundu. V treťom sektore som zachránil dve sekundy, keďže trať sa zrýchľovala, ale stále sme nechali na stole veľa času.”

“Tak či onak, celú kvalifikáciu sme boli akoby zahnaní do kúta. Neboli sme konkurencieschopní,” uzavrel rozhovor 23-ročný mladík, ktorému inak zvykne jazda na vode sedieť.

Súvisiace články