logo F1online.sk

Albon cieli s vylepšeným Williamsom na Q3

Alex Albon
© Twitter/Williams Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2022

Pilot Williamsu Alex Albon v Kanade ukázal, že v kvalifikácii dokáže vyťažiť z nepredvídateľných okolností. V Silverstone by v sobotu mohli opäť vládnuť premenlivé podmienky a britsko-thajský pretekár má v rukáve ďalší tromf, ktorým je vylepšený monopost FW44. Aj vďaka nasadeniu vylepšení cieli „Albono“ v sobotu naozaj vysoko.

Veľký progres? Podľa niektorých indícií by nový balík mal byť dokonca na niektorých tratiach v kvalifikačnom tempe o sekundu rýchlejší. To znie viac ako optimisticky, preto boli na uvedenie vylepšení v Silverstone zvedaví nielen fanúšikovia britskej stajne.

V piatok sa toho na úvod podujatia veľa neodjazdilo. Absolvovali sme v podstate len jeden tréning, v ktorom skončil Alex na štrnástom mieste a bol 1,063-sekundy rýchlejší než jeho tímový kolega Nicholas Latifi, ktorý jazdil so starou špecifikáciou monopostu.

„Cítil som sa dobre,“ povedal po piatku Albon. „Je to zložité, pretože sa toho v prvom tréningu veľa neodjazdilo a keď na auto nasadíte nejaké vylepšenia, potrebujete najazdiť kilometre.“

„Neodjazdilo sa toho však veľa. Ku koncu druhého tréningu sme pritom mali drobný problém, takže sa nám nepodarilo uskutočniť poriadne pretekové simulácie. Odjazdili sme nejakých šesť alebo sedem rýchlych kôl a zakaždým, keď sme boli na trati, sme vyzerali dosť rýchli,“ dodal Albon.

Britsko-thajský pretekár i jeho inžinieri sú pritom presvedčení, že vedia, ako dokážu z auta v sobotu dostať ešte viac výkonnosti. To je po sľubnom začiatku veľmi dobrá správa. „Vylepšenia niekedy vyžadujú veľkú zmenu nastavenia a aj my to potrebujeme. Stále existujú veci, na ktorých potrebujeme zapracovať, ale verme, že by sa nám to cez noc malo podariť a dokážeme auto dostať do ešte lepšieho okna,“ hovorí Albon.

„Myslím, že keď sa nám podarí nájsť vyváženie, s ktorým na to budem môcť zatlačiť a získať sebadôveru, bude už len to samo o sebe dobrý úspech,“ povedal domáci pretekár, ktorý má pred sobotou vysoké ambície.

„Keď sa na to pozrieme z pohľadu jednotiek a núl, potom by Q3 mala byť pre nás jasným cieľom. Myslím si, že to je rozumné umiestnenie, v ktoré by sme mali dúfať,“ prehlásil Albon.

Súvisiace články