logo F1online.sk

Auto výkonnosť má, znie po piatku z Ferrari

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 7. 2022

Na rozdiel od Red Bullu či Mercedesu, Ferrari vstúpilo do tohto víkendu len s menšími úpravami svojho balíka. Aj keď ich piatkové vystúpenie nebolo nijak dominantné, stále to bol Carlos Sainz, ktorý vo voľných tréningoch zajazdil najrýchlejší čas. Napriek tomu, že v Británii sú titulky plné Red Bullu a Mercedesu, odpisovať netreba ani partičku z Maranella.

Charles Leclerc však mal v piatok v Silverstone pomerne veľké problémy. Mäkké pneumatiky rýchlo degradovali, navyše mu poriadne nefungoval displej na volante, kvôli čomu nevedel, aké sú jeho delta časy. Navrch toho všetkého sa objavili problémy s motorom.

„Bol to zložitý deň. V prvom tréningu sme kvôli počasiu veľa dát nezískali, keďže sa odjazdilo len pár kôl. V druhom tréningu sme mali v mojej polovici garáže dosť problémov, takže dúfam, že v sobotu nás čaká o niečo hladší deň a veci nám pôjdu naproti,“ povedal po piatku Charles Leclerc.

„Neviem, či sa vysielačková komunikácia objavila vo vysielaní, ale vo všeobecnosti to boli nejaké veci s pohonnou jednotkou, kvôli ktorým bola jazda veľmi zložitá. Je to však fajn, sú to skôr problémy s nastavením a pred sobotou to všetko upravíme,“ uistil monacký pretekár.

„Na mäkkých pneumatikách to bolo opäť veľmi, veľmi zložité. Z nejakého dôvodu to nebol taký dobrý pocit ako na stredne tvrdých gumách. Plus sme mali tieto drobné problémy, ktoré taktiež nebolo ľahké manažovať. Celkovo si však myslím, že auto výkonnosť má, čo je pozitívne, takže opäť, snáď sa nám v sobotu podarí všetko poskladať a čaká nás dobrý deň,“ dodal s úsmevom Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz zakončil piatok na čele poradia, keď zajazdil najrýchlejší čas v druhom voľnom tréningu. Ten mu riaditeľstvo pretekov z nejakého dôvodu ponechalo, hoci bol v zákrute Copse veľmi „široký“.

„Naše očakávania sú podľa mňa asi také, že tento rok budeme konkurencieschopní na každom okruhu, pretože auto je určite veľmi konkurencieschopné, rovnako ako Red Bull a rovnako ako Mercedes v prípade, že bude povrch menej hrboľatý a trať trochu rýchlejšia. Myslím, že všetci sme pred týmto víkendom vedeli, že to bude tesná bitka a v skutočnosti to tak aj vyzerá,“ povedal po piatku Carlos Sainz.

„Pokiaľ ide o skákanie, tak to nie je jednoduché a toto je rozhodne jeden z najnáročnejších okruhov, ktorý sme s týmito autami navštívili. Rozhodne je to veľká výzva kvôli tomu, ako sa tieto autá správajú vo vysokorýchlostných zákrutách, takisto kvôli ich váhe, celkovej jazde s nimi a vlastne všetkým. Snažíme si na to však zvyknúť a monopost vyladiť po stránke vyváženia i nastavenia a uľahčiť si tým život,“ dodal rodák z Madridu.