logo F1online.sk

Grosjean radí Schumacherovi: Také veci sú pre Haas typické

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

Opakuje sa v Haase opäť situácia z minulých rokov? Americký tím (možno aj v dôsledku skromnejšieho rozpočtu) vyvíja svoj monopost len veľmi pozvoľna. Kým na začiatku roka bola stajňa z Banbury považovaná za čierneho koňa, v Kanade ju o bod preskočil Aston Martin, ktorý sa vďaka tomu posunul na ôsme miesto Pohára konštruktérov. Bývalý pilot Haasu Romain Grosjean to vraj pozná viac ako dobre.

Haas naďalej jazdí s rovnakým balíkom ako na začiatku sezóny. S tým vybojoval Kevin Magnussen všetkých pätnásť bodov tímu, z toho hneď desať na úvodných pretekoch sezóny. Odvtedy pútal Haas pozornosť hlavne vďaka nehodám Micka Schumachera a vyjadreniam jeho šéfa Günthera Steinera, ktorý ich podľa názoru mnohých opisoval až príliš kvetnato.

„Musí sa postaviť opäť na nohy,“ povzbudzuje nemeckého mladíka bývalý pilot Haasu Romain Grosjean, ktorého cituje GPFans. „V poslednom období zažil zopár ťažkých pretekov. Myslím, že mu v tom nepomáha ani auto, pretože sa po troške prepadáva dozadu.“

„Zrejme chce dosiahnuť to, čo sa podarilo Kevinovi na začiatku sezóny piatym miestom, ale v súčasnosti jeho auto niečo také nedokáže, pretože neprešlo žiadnym vylepšením. Niečo také je pre Haas typické a ja to dobre poznám. Začiatok je dobrý, ale potom sa postupne prepadáva dozadu.“

„Ak sa pokúsite zajazdiť piate miesto, o čo sa pokúša aj teraz Mick, ktorý chce nejaké body, potom prídu chyby. Presne to sa aktuálne aj deje. Treba preto spomaliť, menej je niekedy viac,“ radí Schumacherovi dnes už pilot Andretti Autosport v americkej sérii IndyCar.

Ten bol spytovaný aj na situáciu v Red Bulle, kde to chvíľu vyzeralo, že by sa Sergio Pérez mohol Maxovi Verstappenovi vyrovnať a zabojovať aj o titul. Niečo také je však po udalostiach v Kanade už pasé. Sám Red Bull odjakživa tvrdí, že ich jazdci sú rovnocenní a obaja dostali v boji o titul zelenú. Nad týmto sa však Grosjean len blahosklonne pousmial.

„Nie, Max je jednotka a Sergio dvojka,“ prehlásil jednoznačne. „Takto Red Bull pracoval vždy a potvrdzuje to aj vysielačková komunikácia v Baku, v ktorej mu tím zakázal bojovať.“

„Chápete, veď viedol preteky, prečo by nemohol bojovať o to, aby si vedenie udržal? V Red Bulle je to teda viac ako jasné a keď mám povedať férovo, tak Max odviedol pre tento tím neskutočnú robotu. Je normálne, že sa preň stal prioritou,“ dodal Grosjean.

Súvisiace články