logo F1online.sk

Vettela „klávesnicoví experti“ netrápia: Kto sú títo ľudia?

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2022

Sebastian Vettel a jeho aktivizmus v oblasti ekológie a ľudských práv vyvoláva dosť kontroverzné reakcie. Veci nabrali nový rozmer v Kanade, keď sa k jeho forme protestu dokonca vyjadrila aj ministerka pre energetiku provincie Alberta. A čo viac, jeho tričká či špeciálnu helmu by ste nenašli ani na sociálnych sieťach či v media zóne jeho vlastného tímu. Ku kritike však Sebastian pristupuje so stoickým pokojom.

Niečo také nebolo pre „minulého Sebastiana“ typické, avšak postupom rokov je štvornásobný šampión stále hlasnejší vo svojom boji a v rozhovore pre britský Telegraph prehlásil, že s tým nemieni prestať ani po kritike, ktorej čelí.

„Nezaujíma ma to,“ povedal na margo skutočnosti, že jeho aktivizmus sa stretáva s protichodnými reakciami. „Toto sú témy, ktoré sú väčšie ako záujmy tohto športu. Pre mňa je Formula 1 o vášni pre pilotovanie monopostu, o výzve posúvať hranice možného.“

„Pozrite sa však na širší obraz. Je to tiež veľký biznis, v ktorom sa snažíte pre určitých ľudí otočiť veľa peňazí. Pre mňa to však nie je veľmi dôležité. Keby sme nevyužívali platformu, ktorú máme, bola by to premárnená príležitosť.“

„Pýtal som sa na to aj Nicholasa Latifiho. Je z Kanady, žil v Kanade celý život a o tomto nič nevedel. Nie je to o tom ukázať na Kanadu a povedať: ‚Hanbite sa‘, o to nejde. Ide o to, že všetci žijeme vo svete fosílnych palív a to sa jedného dňa skončí. Bolo to jasné pred päťdesiatimi rokmi a je to jasné aj dnes,“ dodal Vettel.

Seb nepôsobí na sociálnych sieťach, a tak je forma jeho aktivizmu trochu „staromódna“. Vyhne sa však vďaka tomu aj všadeprítomným „hejterom“, ktorých je pri každom takomto počine viac ako dosť. Tými sa však štvornásobný šampión rozladiť nenechá. „Veľmi rád sa toho naučím viac a som veľmi rád aj za kritiku, pretože to môže znamenať, že nabudúce to urobím správne,“ povedal Vettel.

„Anonymná kritika v komentároch na internete mi starosti nerobí. Kto sú títo ľudia? Ak majú gule a povedia mi to priamo do očí, potom fajn, vypočujem si ich. Ale reagovať na nejakú online skupinu?“ pýta sa Vettel.

Ten zároveň priznal, že si dobre uvedomuje, že „moja práca je pre planétu príšerná“, avšak otázky bude klásť aj naďalej. „Nie som výskumník a nemám znalosti, ktoré majú vedci. Ak však čo i len trochu čítate, môžete si spojiť jednotlivé body a uvedomiť si, že sme v problémoch.“

„Je to o zvedavosti. Možno to je zdroj toho všetkého – som skrátka zvedavý. Aj keď auto nedokončí preteky, budem žiadať vysvetlenie, prečo sa to stalo, čo sa pokazilo, atď.“

„Je to vzrušujúce klásť si otázky. ‚Odkiaľ je to kura, ktoré máte na obed? Z farmy. Akej farmy? Továrenskej farmy. Naozaj? Ako tam kurčatá žijú?‘ Svet by bol lepším miestom, keby sme sa viac pýtali,“ povedal Vettel.

Súvisiace články