logo F1online.sk

Dominancia Red Bullu bude pokračovať, predpovedá Webber

Max Verstappen, Sergio Pérez, George Russell na pódiu VC Azerbajdžanu 2022
© LAT Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2022

Max Verstappen je už len krôčik od svojho druhého majstrovského titulu v kariére. Myslí si to bývalý jazdec rakúskej stajne Mark Webber, ktorý momentálne na monoposte Red Bullu a jeho hviezdnom jazdcovi nevidí žiadnu slabinu, ktorú by Ferrari mohlo využiť.

Red Bull v Kanade vyhral už šieste podujatie v rade, čo je najdlhšia víťazná šnúra tejto stajne od roku 2013. Čo je však ešte dôležitejšie, technici pod vedením Adriana Neweyho postavili špičkový monopost, ktorý má len jednu evidentnú slabinu: Je ňou jeho spoľahlivosť, no v tomto ohľade má vážne problémy aj Ferrari.

“Red Bull bude aj naďalej v tomto šampionáte dominovať,” vyslovil sa pre The Guardian Mark Webber. “Majú auto, ktoré je dobré s rôznymi úrovňami prítlaku, na všetkých pneumatikových zmesiach. To auto je ako tenisový hráč, ktorý dokáže hrať na každom povrchu, alebo golfista, ktorý vie zahrať každý typ úderu. Red Bull skrátka dokáže všetko.”

Nech teda Ferrari skúsi čokoľvek, Red Bull nikdy nebude veľmi strácať, ak vôbec. “Red Bull má momentálne odpoveď na všetko. Max by mohol uzavrieť tento šampionát s tromi veľkými cenami v rezerve.”

Mark Webber pôsobil v Red Bulle v sezónach 2007 až 2013 a rakúska stajňa sa už vtedy vyznačovala obrovskou personálnou kvalitou, čo sa v konečnom dôsledku odrazilo na štyroch tituloch Sebastiana Vettela. Austrálskeho pretekára preto teší, že jeho bývalý zamestnávateľ si dokáže držať takú kvalitu aj o celé desaťročie neskôr.

“Viem, že vo svojom vnútri sa vyžívajú v tom, keď to začne vrieť, keď majú podávať výkony pod tlakom,” pokračoval Webber. “Strategicky sú odvážni, pomerne uvoľnení, a to aj s obrovskou vitrínou plnou trofejí za chrbtom. Nestrácajú sa vo svojich analýzach, keď im dáte nejakú úlohu, vysporiadajú sa s ňou.”

Personálna stabilita je tiež veľmi dôležitá, príkladom je strategička, ktorej Red Bull ďakoval v Monaku. “Hanna Schmitzová, ich preteková strategička, u nich bola už za mojich čias. Majú tam stále tých istých ľudí, ktorí s nimi zažili ťažké časy aj úspechy, toto na nich naozaj obdivujem.”

Teraz je však centrom týchto úspechov Max Verstappen. Sergio Pérez síce ukazuje, že tento rok je tímovému kolegovi bližšie, ale podľa Marka Webbera nedokáže spôsobiť Verstappenovi problémy. “Ja mám Sergia veľmi rád, ale v priebehu sezóny Max skrátka dokáže nájsť spôsob, ako pozbierať viac bodov. V Azerbajdžane mu Max úplne ušiel, bolo to veľmi rázne víťazstvo. Potom prišla Kanada, pršalo aj bolo sucho, zavládol chlad a náročné podmienky, ale Max bol celý víkend fenomenálny.”

Súvisiace články