logo F1online.sk

Čo sa deje v garáži po tvrdej nehode? Gannon: Sme v šoku, ale vieme, čo máme robiť

nehoda Romaina Grosjeana
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 6. 2022

Na tvrdú nehodu Romaina Grosjeana v Bahrajne si určite všetci dobre spomíname. Čo sa v takej situácii odohráva v garáži tímu a aká je úloha pretekového inžiniera? To sa pokúsil vysvetliť Gary Gannon, ktorý v súčasnosti pracuje pre tím Haas ako inžinier Micka Schumachera.

Gary síce v roku 2020 pracoval ako pretekový inžinier Kevina Magnussena, kým Romaina Grosjeana mal na starosti jeho kolega Dominic Haines, avšak na momenty toho večera si dobre spomína. Ako však sám hovorí, pri nehodách sú procesy nastavené striktne.

„Sprvu sa cítite v šoku, ale hneď potom potrebujete urobiť to, čo je urobiť treba,“ povedal v rozhovore pre PlanetF1 Gary Gannon.

„V prvom rade je potrebné komunikovať s pilotom a uistiť sa, že je v poriadku. Ak je v poriadku, potom ho treba inštruovať, aby správne vykonal taký a onaký úkon, pretože ak auto nezostane bezpečne stáť, potom na ňom maršali nemôžu pracovať,“ vysvetľuje inžinier Haasu.

„Ak teda jazdec môže, mal by auto správne vypnúť, teda odpojiť elektronické systémy. Najprv sa teda sústredíte na tieto prevádzkové veci. Podobne ako pri havárii Micka Schumachera v Monaku, najprv si prejdete všetky tieto prevádzkové úkony, až potom sa trochu opriete a poviete si: ‚Aha, čo sa to tam vlastne stalo?‘“

Gannon si veľmi dobre spomína aj na Veľkú cenu Bahrajnu 2020, deň, ktorý otriasol celou formulovou verejnosťou. Pri takej hororovej nehode, ako bola tá Romaina Grosjeana, si výcvik každého člena tímu prejde ťažkou skúškou.

„To isté sa stalo s Romainom. Všetci zostali ticho a v šoku z toho, čo sa stalo. Ale viete, každý z nás je profesionál a uvedomuje si, že máme určitú zodpovednosť. Pustili sme sa preto do práce,“ spomína Gannon.

„Videli ste, že mechanici sa vydali von k Romainovmu autu a urobili všetko, čo potrebovali urobiť. Absolvovali potrebné procedúry a spravili všetko napriek faktu, že to bol šokujúci a naozaj nepríjemný prípad.“

„Sme pripravení a presne vieme, čo máme v takých momentoch robiť. To premôže šok z toho, čo ste práve videli. V podstate sa vrátite k svojmu tréningu,“ dodal Gannon.

Súvisiace články