logo F1online.sk

Brown vysvetlil svoje kritické slová na Ricciarda: Len som bol úprimný

Daniel Ricciardo, Lando Norris, Zak Brown
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl21. 6. 2022

Kritické slová na adresu Daniela Ricciarda, ktoré Zak Brown predniesol po pretekoch v Barcelone, neprišli v práve ideálnom čase a boli negatívne prijaté aj zo strany viacerých expertov či bývalých pretekárov. Niet divu, že na rad prichádza ich korigovanie.

Kým v prípade Zaka Browna zavládlo po Monaku mediálne ticho, Andreas Seidl si viackrát verejne zastal svojho zverenca. Pripomenul, že po nevydarených pretekoch v Barcelone objavili na Ricciardovom aute poruchu, a skonštatoval, že ešte nezažil, aby verejná kritika komukoľvek pomohla.

Zak Brown, ktorý bol prítomný v Montreale, sa k tejto téme vyjadril počas kanadského víkendu. Reagoval na otázku, prečo verejne kritizoval Daniela Ricciarda.

„Dali mi otázku, na ktorú som poskytol úprimnú odpoveď,“ reagoval výkonný riaditeľ McLarenu. „Myslím si, že sám Daniel povedal v podstate to isté. Sme tu predsa na to, aby sme sa pokúsili dostať späť medzi špičku.“

Len pre pripomenutie. Zak Brown po Barcelone skonštatoval, že „Až na Monzu a pár ďalších pretekov nenaplnila vzájomná spolupráca jeho (Ricciardove) a ani naše očakávania,“ pričom o týždeň v Monaku ešte pritvrdil. Prezradil, že v kontrakte existujú mechanizmy, podľa ktorých majú obe strany vzájomné záväzky, ale sú tam aj mechanizmy, ktoré záväzky rušia.

Informácie zo zákulisia však hovorili o tom, že zmluva je postavená skôr v Ricciardov prospech. „Zažili sme niekoľko úžasných víkendov, ako napríklad minulý rok v Monze. Avšak boli tu aj viaceré nevydarené víkendy. Treba sa však vrátiť k nášmu monopostu. Nemyslím si, že našim pilotom dávame také auto, s ktorým by mohli pravidelne súperiť na čele,“ povedal 50-ročný Američan.

Zak Brown si na verejnú kritiku nevybral najlepší čas. V Baku jeho tím rýchlostne strácal a v Kanade totálne vybuchol či už po stránke výkonu, taktiky alebo zastávok v boxoch. Inak trpezliví fanúšikovia McLarenu to už v nedeľu nevydržali a na sociálnych sieťach podrobili tím vrátanie jeho vedenia kritike.

Ak by sme chceli byť „zlí“, tak povieme, že ten, kto tento rok v prvom rade nenaplnil očakávania, je McLaren ako taký. Monopost MCL36 má závažné slabiny, čo sa v Kanade naplno prejavilo. Lando Norris ani Daniel Ricciardo vinou mizernej maximálnej rýchlosti prakticky nevedeli predbiehať, a sami boli na rovinkách ľahkým terčom. Na Ricciardovom aute sa navyše opäť objavili technické problémy.

„Potrebujeme docieliť, aby naši jazdci mohli s autom bojovať na čele. S Danielom máme skvelý vzťah. Len som poskytol úprimnú odpoveď na to, ako sa veci vyvíjali. Je nám jasné, že sa môžu vyvíjať lepšie. Budeme na tom tvrdo pracovať, aby to tak v budúcnosti naozaj bolo,“ hovorí Zak Brown.

Ricciardovi teda podľa týchto slov v McLarene naďalej veria. „Daniel napríklad v Monze ukázal, že keď mu dáme auto, ktoré sedí jeho jazdeckému štýlu, dokáže sa dostať do čela, udržať sa tam a vyhrať. Myslím si, že teda potrebuje monopost, ktorý mu prinesie o trochu viac výkonu a bude prijateľnejší na riadenie,“ uzavrel Američan na čele britskej stajne.

Súvisiace články