logo F1online.sk

Čím menej vody, tým viac sme strácali, zhodnotil Ricciardo kvalifikáciu

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 6. 2022

Daniel Ricciardo musel po technických problémoch Landa Norrisa zachraňovať v kvalifikácii česť McLarenu. Čiastočne sa mu to podarilo, keď sa v nevyspytateľných podmienkach prebojoval do Q3. V tej však už nestíhal s najlepšími.

Ricciardo mal pritom výbornú pozíciu. Do posledného meraného pokusu vošiel len pár sekúnd pred uplynutím časomiery. Spomedzi všetkých mal teda minimálne papierovo k dispozícii najlepšiu trať, ktorá neustále osychala.

Z tejto výhody však nič nevyťažil a neprekonal ani Georga Russella, ktorý riskoval na suchých pneumatikách a svoj čas v Q3 zajazdil v čase, keď bolo na okruhu viac vody. Daniel Ricciardo tak teda odštartuje z deviatej priečky.

„Ako trať postupne osychala, začínal som viac strácať na ostatných. Je zvláštne, že keď bolo viac mokro, cítil som sa konkurencieschopnejší. Na suchšej trati som sa snažil viac využívať zadné pneumatiky, no nemohol som poriadne zatlačiť,“ skonštatoval austrálsky pilot po kvalifikácii.

V McLarene teda vládli trpké pocity. Z mokrej kvalifikácie túžili „papájoví“ vyťažiť určite viac než štrnáste a deviate miesto. „Keď skončíte na deviatom mieste, tak časť z vás si myslí, že to mohlo dopadnúť aj lepšie. Pár desatín by ma posunulo o niekoľko pozícií dopredu, no tak to býva v premenlivých podmienkach.“

Kvalifikácia i penalizácie za výmenu komponentov pohonnej jednotky zamiešali pred nedeľou karty. Pred Ricciardom sú napríklad oba Haasy, ktoré v poslednej dobe nemali oslnivú formu, za ním Sergio Pérez či na chvoste poľa Charles Leclerc.

„Zopár áut je mimo svojich obvyklých štartových pozícií. Netušíme, ako to môže zamotať preteky, určite to však bude vzrušujúce. Úprimne, predo mnou je niekoľko možno potenciálne pomalších monopostov, za mnou zase zopár rýchlejších. Tam sa však nepozerám. Túžim sa dostať dopredu a získať viac bodov,“ zastrája sa Daniel Ricciardo.

Aj tento postup do Q3 však môže byť pre rodáka z Perthu zábleskom lepších dní. Ak by dnes dokázal nadviazať na bodový zápis z Baku, opäť by mohol uťať špekulácie o jeho ohrozenej budúcnosti v McLarene či F1.

„Máme auto, ktoré je dobré na suchu i na mokru, čiže by sme mali byť v pretekoch okej. Víkend sa zatiaľ vyvíja pozitívne. Opäť sme urobili krok správnym smerom a ukázali sme rýchlosť bez ohľadu na poveternostné podmienky,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Súvisiace články