logo F1online.sk

Takéto dni vás robia šťastnými, znie po historickom výsledku z Haasu

Kevin Magnussen
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 6. 2022

Americký tím Haas má za sebou jednu z najlepších sobôt v histórii svojej existencie. Najlepším kvalifikačným umiestnením síce zostáva štvrté miesto Kevina Magnussena z tohtoročnej Veľkej ceny Emilia Romagna, ale kanadské piate (Magnussen) a šieste (Schumacher) robí z montrealskej kvalifikácie najlepší kolektívny výsledok. Niet preto divu, že obaja jazdci rozdávali pred novinármi úsmevy.

Mick Schumacher má za sebou fantastický deň. V priebehu celej soboty sa pohyboval veľmi vysoko a po väčšinu dňa bol aj pred svojím tímovým kolegom. Ten ho síce v úplnom závere zdolal, ale šieste miesto je aj tak najlepší kvalifikačný výsledok v kariére nemeckého mladíka.

„Auto bolo skvelé, hlavne na osychajúcej trati som dokázal nájsť priľnavosť všade, kam som ho poslal,“ povedal veľmi spokojný Schumacher.

„Bohužiaľ, na tej poslednej sade pneumatík to neplatilo. Musel som spomaliť, pretože predo mňa sa tuším dostal Carlos. Gumy mi trochu vychladli, čo mi v prvej zákrute nepomohlo. To odštartovalo trochu zmätok. Do toho bodu som však bol veľmi, veľmi spokojný a myslím, že na tom môžem stavať,“ hovorí Mick.

„Vždy som miloval jazdenie v mokrých podmienkach a hľadanie limitov na vode. V kvalifikácii ako je táto a na trati ako je táto môžu jazdci ukázať, čo dokážu. Cítim, že sa mi to dnes aj podarilo.“

Osobné maximum v kvalifikácii je síce pekné, ale ako hovorí stará pravda, body sa rozdávajú v nedeľu. A na tie ešte Mick vo svojej kariére čaká. Štart zo šiesteho miesta je ideálnou príležitosťou túto negatívnu sériu prelomiť. „Myslím si, že udržať si to bude ťažké, ale vydáme zo seba to najlepšie,“ prehlásil Schumacher.

Pre jeho tímového kolegu to síce „osobák“ nie je, ale ani to mu nezabránilo sa doširoka usmievať. Haas čaká na body už od Imoly a dánsky pretekár si dobre uvedomuje, že jeho tím v nedeľu skutočne potrebuje nejaké získať.

„Presne v toto sme dúfali. Už v Imole sme videli, že tieto podmienky máme radi a dnes sme si svoju úlohu splnili. Bolo to o tom pokračovať a zlepšovať časy, pretože trať neustále zrýchľovala. V takýchto podmienkach si to môžete nesmierne užiť, pretože to nie je o jednom kole, ale naďalej na to tlačíte,“ hovorí tohtoročný navrátilec do Formuly 1.

„Som veľmi šťastný za náš tím. Mick takisto odviedol skvelú prácu a skončil šiesty, takže máme piate a šieste miesto na štarte.“

Americkej stajni tento výsledok rozhodne doprajeme, ale možno ešte viac by sme jej dopriali, keby v nedeľu tento úspech zopakovala. Ako totiž hovorí sám Kevin, výsledok je to síce pekný, ale neznamená takmer nič.

„Takéto dni vás robia šťastnými a prinášajú vám úsmev. Za dnešok však nedostaneme žiadne body, takže je to len dôvod na úsmev, ale nič viac. Máme dobrú pozíciu smerom do pretekov, ale tam ešte musíme odviesť svoju prácu. Veľmi sa však na nedeľu teším,“ hovorí „K-Mag“.

„Určite by sme si tieto pozície radi udržali, ja by som zajtra najradšej vyhral,“ povedal s úsmevom Magnussen. „Musíme však zabodovať a štart z piateho miesta nám túto úlohu trochu uľahčuje. Nie je to však tak, že sa musíme držať zubami-nechtami, hoci by bolo pekné, keby sa to podarilo. Ak sa to nepodarí, vezmeme to, čo vziať môžeme. Bonusom je, že sme mali dobrú sobotu, ktorá nás na rošte posunula vyššie než by sme mali byť.“

Súvisiace články