logo F1online.sk

Jos Verstappen: Keď Maxa niekto vyzve, je ešte lepší

Max Verstappen, Sergio Pérez, George Russell na pódiu VC Azerbajdžanu 2022
© LAT Images/Pirelli
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková14. 6. 2022

Kým po Monaku bol Jos Verstappen rozhorčený chýbajúcou tímovou réžiou Red Bullu, kedy mala stajňa podľa neho uprednostniť jeho syna ako lídra šampionátu pred Sergiom Pérezom, po Baku už bol spokojnejší. Teraz tvrdí, že Maxova reakcia na udalosti v Monte Carle ukázala, že výzvy ho robia lepším.

Po zmenách pravidiel sa Pérez viditeľne priblížil k Verstappenovej výkonnostnej úrovni, o čom svedčí napríklad aj výhra v Monaku. Svetlý moment ukázal aj počas Veľkej ceny Azerbajdžanu, keď už na štarte predbehol Charlesa Leclerca. Chvíľu to mohlo vyzerať, že Mexičan zaknihuje víťazstvo aj v Baku, ale Holanďan  svojho tímového kolegu dobehol, ujal sa vedenia a po vypadnutí pilota Ferrari mu už takmer nič nebránilo pretnúť cieľovú čiaru na prvom mieste.

Jos Verstappen bol po Monaku kritický k Red Bullu, pretože sa domnieval, že z hľadiska stratégie urobili málo, aby pomohli  úradujúcemu majstrovi sveta, ktorý skončil na tretej priečke, kým Pérez preteky vyhral.

Podľa 50-ročného Holanďana práve takéto situácie, kedy musí Max reagovať na to, že ho niekto vyzval, ho posúvajú o úroveň vyššie. „Bolo vidieť, že Max je veľmi motivovaný. To samozrejme súviselo s predchádzajúcimi pretekmi v Monaku, ale on sa tým nenechal ovplyvniť. Myslím, že je to krásne, robí ho to len lepším. Max, ktorého niekto vyzve, je ešte lepší Max.“

Rodák z krajiny tulipánov pripúšťa, že odstúpenie hlavného vyzývateľa na titul, ktorým je Leclerc, bolo pre jeho syna veľmi výhodné. „Myslím si, že Max bol v Baku veľmi silný. Ferrari urobilo dobré rozhodnutie, keď počas virtuálneho safety caru zavolalo Leclerca do boxov. Max potom za ním zaostal. Neskôr sa objavil ďalší virtuálny safety car, Leclerc ho mohol opäť využiť. To, že musel odstúpiť kvôli technickým problémom, nám vyhovovalo. Max ho síce mohol dobehnúť, ale to by musel viac riskovať kvôli predbiehaniu.“

Verstappen tak aktuálne navýšil svoj náskok pred Leclercom v poradí jazdcov už na 34 bodov, zatiaľ čo Pérez posunul Monačana o pozíciu nižšie. To samozrejme znamená výrazný obrat vo vývoji situácie, nakoľko jazdci rakúskej stajne po prvých pretekoch výrazne zaostávali. Jos však považuje za dôležité ešte zlepšiť výkon v kvalifikáciách.

„Jediná vec, ktorá nám ešte chýba, je kvalifikácia. V sobotu ste mohli vidieť Maxovu frustráciu v rozhovore, pretože mu to zatiaľ nejde tak, ako by chcel. Ak sa im podarí vyriešiť kvalifikáciu, bude to pre neho jednoduchšie. Dobrou správou je, že počas pretekov ide Red Bull ako raketa. Vyváženosť auta je dobrá. Počas dlhšej jazdy sa pneumatiky správajú inak a auto je rýchlejšie pri zatáčaní. Max sa s tým dokáže veľmi dobre vyrovnať,“ píše Jos Verstappen vo svojom stĺpčeku.

Situácia sa samozrejme môže razom obrátiť, čo si otec obhajcu titulu evidentne uvedomuje. „Víťazstvo je vždy krásne, je dobré vidieť, ako Max a Red Bull ťahajú za jeden povraz. Po dvoch odstúpeniach na začiatku sezóny si všetci mysleli, že to môže byť stratené. Teraz vidíte, že Ferrari má momentálne problémy, ale veci sa môžu v okamihu zmeniť. Stále je to šport, kde úlohu zohráva technika. Red Bull má skúsených ľudí a skúsenosti. Nemali by sme však jasať príliš skoro, sezóna je ešte veľmi dlhá.

Súvisiace články