logo F1online.skF1online.sk

Pomohli mi aj Preteky šampiónov, smeje sa Vettel na vsuvke z rely

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala13. 6. 2022

Sebastian Vettel v nedeľu na viac azda ani nemohol pomýšľať. Šiestu priečku získal napriek tomu, že v trinástom kole prebrzdil a vyšiel až do výbehovej zóny. Brilantne sa z nej však dostal a pokračoval v naháňačke za bodmi. Vďačí za to aj účasti na Pretekoch šampiónov, uťahuje si na svoj účet.

V trinástom kole pretekov, krátko po výjazde virtuálneho bezpečnostného vozidla, delil ôsmeho Pierra Gaslyho a desiateho Sebastiana Vettela Esteban Ocon. Nemec sa chcel čím skôr dostať pred Alpine a začať útočiť na AlphaTauri, no to nebolo vôbec jednoduché. Alpine bol na cieľovej rovinke nedostihnuteľný, preto to Vettel skúšal v tretej zákrute.

Aston Martin bol už úplne jasne pred svojím súperom, keď Vettel neodhadol brzdný bod a musel využiť výbehovú zónu. Stratil dve pozície v prospech Lewisa Hamiltona a Júkiho Cunodu, no mohlo ich byť aj viac, keby nepredviedol elegantné hodiny, ale začal hľadať spiatočku.

“Možnože mi pomohlo, že som párkrát jazdil na Pretekoch šampiónov,” usmieval sa od ucha k uchu Sebastian Vettel, ktorý vo februári vycestoval do švédskeho Pite Havsbad, kde sa na ľade a snehu čo-to naučil od takých majstrov rely ako Sébastien Loeb, Petter Solberg či Didier Auriol. “Z rely som si toho doniesol aspoň toľko, aby som dokázal s autom spraviť niečo takéto. Aspoň, že som sa na trať vrátil rýchlo, dobre som sa zachránil.”

Chyba však štvornásobného majstra sveta mrzí. Bez nej by mohol skončiť aj piaty pred Pierrom Gaslym. “Veľmi som chcel Ocona predbehnúť, pretože na čerstvejších gumách sme boli rýchlejší. Predbehol som ho, ale brzdil som príliš neskoro. To bola škoda, pretože Esteban to v tej chvíli už vzdal. Potom som sa chcel ubezpečiť, že neskončím v bariére, tak som si zvolil výbehovú zónu.” V kvalifikácii bol Vettel o čosi odvážnejší, a preto v pätnástej zákrute trafil bariéru.

Prepad za Ocona, Hamiltona aj Cúnodu mu rozhodne nepomohol, no s Estebanom Oconom si tanec v tretej zákrute neskôr zopakoval, a už úspešne. Uľahčil mu to aj monopost Júkiho Cunodu, ktorému zlyhalo zadné krídlo a mechanici museli vytiahnuť lepiacu pásku.

Avšak, nebyť chyby, Lewisa Hamiltona mohol poraziť, hoci on má pochybnosti. “Mali sme skvelý pitstop, počas ktorého sme predbehli Mercedes,” vrátil sa k prvej fáze VSC. “Ale je fér povedať, že Lewisova preteková rýchlosť bola lepšia. Reálne sme mohli bojovať o piate miesto s Pierrom. Ale získali sme veľa bodov, takže som šťastný.”

Ešte dôležitejšie je niečo iné: Aston Martin sa postupne zlepšuje. “Posledné preteky boli celkom dobré. Dokonca aj v Miami, kde to už-už vyzeralo na body, no potom sme kolidovali. Teraz sme sa už druhýkrát dostali do Q3, v nedeľu sme profitovali aj z vypadnutí pred nami.”

“V strede poľa je to veľmi tesné, no zdá sa, že teraz už dokážeme hrať o viac,” raduje sa z pozitívneho trendu Vettel. “Pri vývoji sme šliapli na plyn a postupne to začíname cítiť. Tentokrát sme mali rýchlejšie auto ako Alfa Romeo a dokázali sme držať krok s Alpinom a AlphaTauri, to našu situáciu trochu zmenilo.”

Záver je jasný: “Celkovo sme zažili silný víkend. Kvalifikácia bola zábavná a väčšina pretekov tiež. Teda, až na ten moment, keď som pokračoval rovno… Teraz sme boli na mestských okruhoch a nasledujúca skutočná trať, ktorá nás čaká, je Silverstone. Ale medzitým sa teším do Montrealu, pretože sme tam neboli už poriadne dlho. Čaká nás pekný okruh.”

Súvisiace články

Diskusia