logo F1online.skF1online.sk

Verstappen je proti zastropovaniu platov jazdcov, uškodí to aj juniorom

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2022

Príde aj na pilotov? Stredobodom rozhovorov o tom, kde by sa ešte dali znížiť výdavky tímov, sa v posledných týždňoch stali jazdci a ich miliónové odmeny. Niektorí ich zastropovanie schvaľujú, samotní piloti sú však proti. V piatok sa na odpor postavil napríklad Max Verstappen, ktorý v návrhu vidí hrozbu aj pre mladých.

Ak by návrh prešiel, viacerí by sa museli uskromniť. Hovorí sa totiž o potenciálnom strope 30 miliónov dolárov, do ktorého by sa museli zmestiť obaja piloti stajne. Max Verstappen či Lewis Hamilton však už teraz zarábajú podstatne viac a aj keby sa výrazne uskromnili, s prehľadom by zhltli celú túto sumu a ich kolegom by nezostalo nič.

Je síce možné, že Verstappenovu súčasnú zmluvu, ktorá platí až do roku 2028, by to nezasiahlo, ale predstava znižovania odmien sa mu aj tak nepozdáva. Najmä nie v čase, keď sú tímy v dobrej finančnej kondícii a dokonca začínajú generovať zisky.

“Stále je to trochu neurčité, no nie?” reagoval Max Verstappen na tlačovke pred VC Azerbajdžanu. “Myslím, že zatiaľ niekto netuší, kam to povedie. Podľa mňa osobne je to však totálne nesprávne.”

Pilot Red Bullu načrtol aj niekoľko dôvodov. “Momentálne je Formula 1 čoraz populárnejšia a všetci začínajú zarábať viac a viac peňazí vrátane tímov a FOM (Formula One Management, pozn. red.). Všetci profitujú.”

“Tak prečo by mali byť zastropovaní piloti s ich právami ohľadom duševného vlastníctva, ktorí v skutočnosti prinášajú túto šou a riskujú svoje životy? Pretože my ich v konečnom dôsledku riskujeme. Podľa mňa je to absolútne nesprávne,” vyhlásil Verstappen.

Nemenej dôležitý je však fakt, že zastropovanie platov jazdcov by malo negatívny dopad na juniorov, najmä tých, ktorí sa do kráľovnej motoršportu snažia pretlačiť svojím talentom a nie peňaženkou. Podnikatelia a sponzori ich totiž nebudú podporovať tak intenzívne, keď budú vedieť, že platové stropy znížia návratnosť ich investície.

“V juniorských kategóriách má množstvo pilotov nejakého sponzora, nejakého investora, ktorý si v konečnom dôsledku vezme nejaké percento z potenciálnych príjmov v F1 alebo inde. Toto bude podľa mňa do veľkej miery limitované, pretože nikdy sa im nevrátia ich peniaze. Ak budeme mať strop, uškodí to aj juniorským kategóriám a nemyslím si, že to by sme chceli.”

Aj Lando Norris má so svojím tímom podpísaný dlhodobý kontrakt, ktorý by zrejme ešte nemal byť ovplyvnený novými pravidlami, ak by sa na nich tímy dohodli. A rovnako ako Max Verstappen, i pilot McLarenu poukazuje práve na juniorské kategórie.

“Myslím si, že jeho tvrdenia sú správne, najmä ohľadom toho investovania do mladých jazdcov. Už aj bez toho je veľmi ťažké dostať sa do Formuly 1,” vysvetľuje Lando Norris, ktorý sa na tlačovke ocitol v rovnakej skupine ako Verstappen. “Keď máte nejakú podporu, nejakého investora, tak v jednej chvíli bude chcieť svoje peniaze späť a vy ich budete musieť vrátiť.”

“Ak sa to zastropuje, bude oveľa menší záujem investovať do mladších jazdcov, do ľudí, ktorí by mali šancu dostať sa do F1. Toto je jeden z hlavných bodov,” zdôraznil.

Súvisiace články

Diskusia