logo F1online.skF1online.sk

Binotto: Naším cieľom je byť konkurencieschopní, nie vyhrať titul

Laurent Mekies, Mattia Binotto, Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2022

Fanúšikovia Scuderie Ferrari čakajú na šampionátový triumf už poriadne dlho. Konečne sa zdá, že talianska stajňa by mohla tento majstrovský pôst prerušiť, a tak tifosi istotne pokrútia hlavami nad vyjadreniami Mattiu Binotta o tom, že jeho tím si tento rok nedáva za cieľ zisk titulu, veď aký iný cieľ by mohol mať najúspešnejší tím Formuly 1? Takýto: Chce byť konkurencieschopný.

Ferrari zažilo skvelý úvod do sezóny aj vďaka svedomitej práci so spoľahlivosťou. Kým Red Bull zaznamenal už tri vypadnutia, červené monoposty nedošli do cieľa pre technické problémy len raz, čo im pomohlo usadiť sa na čele priebežných hodnotení šampionátov.

Teraz však už začína diktovať tempo Red Bull; možno nie z pohľadu čistej rýchlosti, tá je skôr vyrovnaná, ale z pohľadu strategického rozhodovania a spolupráce v tíme určite. Je teda otázne, či sa Ferrari dokáže pozviechať z monackého sklamania a pokračovať v bitke o titul.

Mattia Binotto však v rozhovore pre BBC uviedol, že o titul tento rok ani nemalo ísť. A aj keď sa ukázalo, že by ho Scuderia mohla získať, meniť ciele za pochodu by vraj bolo “nesprávne”. “My sme si stanovili cieľ, aby sme v roku 2022 boli opäť konkurencieschopní. Naším cieľom je byť konkurencieschopní, nie vyhrať šampionát. Bolo by chybné to teraz zmeniť na: Poďme sa pokúsiť vyhrať titul, keď sme už takí konkurencieschopní.”

Šéf talianskej stajne sa týmito slovami azda snaží zmierniť tlak na svoj tím, ktorému by sa mohlo ľahšie dýchať, keby všetci zamestnanci nemali na pleciach takú ťarchu. Určite si všetci dobre spomíname, čo to spravilo s nádejami Ferrari v rokoch 2017 a 2018, keď najmä v tom druhom Sebastian Vettel začal kopiť chyby, nuž a ani horúce hlavy stratégov neboli bez viny.

“Byť konkurencieschopní je jedna vec, ale stať sa majstrami sveta je úplne iná úloha,” pokračoval Binotto. “Keď to hovorím, možno tým znižujem tlak na tím, ale myslím si tiež, že z manažérskeho hľadiska by nebolo správne meniť ciele, ktoré sme im už dali.”

“Niet žiadnych pochýb o tom, že sa pokúšame začať nový cyklus, stať sa majstrami sveta, a to nie len raz. Chceme sa tam udržať. Ale toto bude trvať nejaký čas,” poznamenáva s odkazom na “päťročnicu“, ktorá sa podľa taliansko-švajčiarskeho inžiniera práve začína.

Ferrari má pred sebou ešte veľa práce. “Interne sme nastavení tak, že sa ešte stále musíme zlepšovať, aby sme boli schopní vyhrať šampionát. To neznamená, že sa nám to nepodarí, azda to dokážeme čím skôr, ale zároveň si uvedomujeme, že tu nejde len o to byť konkurencieschopní.”

Plán bol zostavený a teraz treba podľa neho postupovať. Aj preto Mattia Binotto hovorí, že ho priebežné poradia v tejto sezóne nezaujímajú. Ročník 2022 vníma skôr ako 22 jednotlivých podujatí.

“Máme ambície,” ubezpečuje. “Každý jeden človek, ktorý pracuje vo Ferrari, má túto ambíciu, asi im nič nemusím pripomínať. Dôležitejšie však je, aby sme sa koncentrovali na tento proces kontinuálneho zlepšovania sa. Každé preteky považujeme za príležitosť niečo sa naučiť a vybudovať čosi lepšie.”

“A je dôležité zostať koncentrovaní na každej jednej veľkej cene. Nehľadíme na priebežnú klasifikáciu,” doplnil Binotto.

Súvisiace články

Diskusia