logo F1online.sk

Aféra Copygate je na konci: Nevieme nič dokázať, hovorí Marko

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2022

Nový dizajn Aston Martinu spôsobil na Veľkej cene Španielska obrovský ohlas. Monopost AMR22 z noci na deň celkom zmenil dizajn a akoby z oka vypadol Red Bullu RB18. To z pochopiteľných dôvodov vyvolalo podozrenia, ktoré sa však s vysokou pravdepodobnosťou potvrdiť nepodarí.

Napriek niektorým vyjadreniam a nepochybne vážnemu podozreniu, nedošlo k žiadnemu zneužitiu duševného vlastníctva Red Bullu. Minimálne môžeme povedať, že keby k niečomu takému aj došlo, tak na to neexistujú dôkazy. V Milton Keynes a ani vo FIA sa tak nebudú danou vecou ďalej zaoberať.

„Za súčasného stavu nedokážeme nič konkrétne dokázať a nebudeme sa touto vecou ďalej zaoberať, pretože Aston Martin nepovažujeme za svojho priameho konkurenta,“ povedal Helmut Marko v rozhovore pre Formel1.de.

„Ak niečo nemôžete preukázať čierne na bielom, radšej by ste to mali nechať tak,“ dodal.

Zdá sa tak, že ako rýchlo celá táto kauza vzplanula, tak rýchlo aj skončila. Ešte pred Veľkou cenou Španielska však poradca Red Bullu viac ako odhodlane hlásal, že „existujú dôkazy, že došlo k stiahnutiu dát“. Táto bublina však zdá sa veľmi rýchlo spľasla.

Ťažko síce môžeme Red Bullu podozrenia vyčítať, veď podobnosť medzi týmito autami bola viac ako očividná a podozrenia posilnila aj skutočnosť, že k Aston Martinu v ostatnom období prešlo sedem zamestnancov Red Bullu, vrátane bývalého hlavného aerodynamika Dana Fallowsa. FIA samotná však žiadne porušenie pravidiel neodhalila a Red Bull nemá dôkazy.

Na druhej strane si však špeciálne Helmut Marko mohol niektoré zo svojich vyjadrení odpustiť. Kým Christian Horner vyslovil len podozrenia a nie obvinenia smerom k svojmu súperovi, jeho kolega zašiel o niečo ďalej a hovoril o „existencii dôkazov“, ktoré teda očividne existujú, ale nič nedokazujú. Aspoň tak môžeme jeho slová vnímať.

„Existujú dôkazy, že došlo k stiahnutiu dát. Kopírovanie zakázané nie je, ale či je vôbec možné urobiť takú detailnú kópiu nášho auta bez dokumentácie,“ povedal Marko pred pár týždňami v Španielsku.

Teraz tieto slová korigoval nasledovne: „Povedal som, že došlo k stiahnutiu dát, ale nepovedal som, kam smerovali,“ bráni sa poradca Red Bullu.

Veľa kriku pre nič, asi tak by sa dala v krátkosti zhodnotiť táto aférka. Aj keď je podoba Aston Martinu a Red Bullu viac ako zrejmá, budeme ju musieť považovať maximálne za súhru okolností alebo náhodu.

Súvisiace články