logo F1online.sk

Alex Rossi nechápe postoj Verstappena k Indy 500: U nás sa žiadne auto nerozpolilo

Alex Rossi
© Twitter/Andretti Autosport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2022

Robiť či nerobiť oválové pretekanie – to je otázka. Pri pohľade na preteky 500 míľ Indianapolis i niektoré nehody, ktoré sa tam tento rok zrodili, sa nemôžeme čudovať, keď takúto výzvu niektorí otvorene odmietajú. Zaradil sa k nim aj Max Verstappen, ktorý so všetkou úctou a rešpektom k pilotom v IndyCar povedal, že „nebude riskovať svoj život“. Bývalý pilot F1 a dnes hviezda IndyCar Alex Rossi však jeho vyjadrenia považuje za nezmyselné.

Holandský pretekár už má v zbierke víťazstvo na Veľkej cene Monaka i titul šampióna Formuly 1. Ideálny začiatok v ceste za Trojkorunou, no nie? Dosiahnuť víťazstvá na troch najprestížnejších pretekoch v motoršporte (Veľká cena Monaka, 24 hodín Le Mans a 500 míľ Indianapolis) veľmi láka napríklad Fernanda Alonsa. Taký Max Verstappen však k tomu má rezervovaný postoj.

„Po zisku Triple Crown netúžim – aspoň teda nie po IndyCar,“ povedal v priebehu monackého víkendu Verstappen.

„Vážim si, čo títo jazdci robia. Mám veľký rešpekt pred tým, čoho tam sú schopní dosiahnuť, ale ja osobne, hlavne po takom čase v F1, nemám potrebu riskovať tam svoj život alebo možné zranenie.“

„Povedzme to tak, že mi to za to nestojí,“ dodal Max.

Holanďan však nemá takýto odpor k vytrvalostným pretekom. Podobne ako nedávno Lando Norris, aj Verstappen vyjadril túžbu vyskúšať si niekedy aj túto kategóriu. „Možno Le Mans. Mám rád vytrvalostné preteky, takže pravdepodobne nejaké absolvujem – dúfam, že čoskoro,“ povedal Verstappen.

„Snažím sa byť dobrý vo všetkom, čo robím, ale po Trojkorune netúžim,“ dodal holandský pretekár.

Možno by sme to však nemali považovať za jeho posledné slovo. Tomuto pokušeniu predsa neodolali mnohí. Čo taký Romain Grosjean? Ten sa po odchode z F1 zastrájal (keď takmer prišiel o život tri preteky pred koncom svojho pôsobenia), že síce prestupuje do IndyCar a pokračuje v kariére, ale na ováloch ho neuvidíme.

A hľa, Grosjean sa po niečo vyše roku od momentu, kedy takmer prišiel o život, objavuje na ováloch pravidelne. Dokonca sa zúčastnil aj na Indy 500, čo sú nepochybne najnáročnejšie a najšialenejšie oválové preteky na svete. Sám nám pritom „graficky“ ukázal, čo Verstappen svojim vyjadrením myslel, keď Grosjean pri svojej prvej účasti na Indy 500 rozbil svoj monopost.

K Maxovým slovám sa vyjadril aj jeden z najpovolanejších – bývalý pilot F1 a dnes hviezda IndyCar Alex Rossi. Ten sa na legendárnom ovále predstavil už sedemkrát (hneď pri svojej premiére dokázal zvíťaziť) a Maxove vyjadrenia považuje za nezmysel.

„Tiež som na tom bol rovnako,“ povedal Rossi. „Myslím si, že keď ste zameraní na Formulu 1 a celý váš svet sa točí okolo nej, tak pre vás iné preteky vlastne ani neexistujú, čo je v istom zmysle smutné.“

„Musíte byť veľmi jednostranne zameraní, aby ste sa tam dostali. Bol som na tom rovnako – vedel som, čo je Indy 500, ale nikdy som tomu nevenoval príliš pozornosť,“ hovorí bývalý pilot Manoru.

„Keď však potom prídete na Indy 500 a máte možnosť si to skúsiť, je to naozaj neuveriteľne výnimočné podujatie. Nielen vo svete motoršportu, ale v globále,“ dodal.

Rossi pritom nechápe Verstappenove narážky na bezpečnosť alebo zranenia. „V istom zmysle je to možno nebezpečnejšie, ale u nás sa v pretekoch stali štyri nehody a žiadne z áut sa nerozpolilo na dve polovice. To sa o Veľkej cene Monaka povedať nedá, však? Myslím, že argumentovať bezpečnosťou je tak trochu nezmysel,“ prehlásil Rossi.

„Romain Grosjean je tým, s ktorým sa o tom dá dobre pohovoriť. Samozrejme, pred pár rokmi prežil neuveriteľne dramatickú a strašidelnú nehodu v Bahrajne. Dlho premýšľal o svojej budúcnosti, ale povedal, že jeho vášeň pre pretekanie a motoršport sa v týchto autách obnovila. Pritom sa v nich cíti celkom bezpečne.“

„Je to teda relatívne a na konci dňa ma takéto vyjadrenia neprekvapujú, ale to neznamená, že s nimi súhlasím,“ uzavrel Rossi.