logo F1online.sk

Nový kontrakt Péreza vraj nič zásadné neprinesie: Max je stále rýchlejší, hovorí Marko

Max Verstappen, Helmut Marko, Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2022

Veľké ceny Španielska a Monaka priniesli zaujímavý pohľad do vnútornej dynamiky tímu Red Bull. Sergio Pérez na týchto dvoch podujatiach ukázal, že mu nechýba rýchlosť, sebadôvera a ani rešpekt k želaniam svojho zamestnávateľa. Odmenou za jeho prácu pre tím mu je nový dvojročný kontrakt, od ktorého si však podľa poradcu Red Bullu Helmuta Marka nemáme sľubovať nejaké výrazné zmeny vo vnútornej dynamike stajne.

Fantastické spomalenie Lewisa Hamiltona na Veľkej cene Abú Zabí 2021, ktoré sa v boji o titul ukázalo ako kľúčové, rešpektovanie tímových príkazov v Španielsku a víťazstvo v Monaku. To sú skvelé príklady, ktoré vysvetľujú, prečo Sergio Pérez dostal novú zmluvu od Red Bullu a prečo je pre tento tím dobrou voľbou.

A čo viac, s monopostom RB18 si Mexičan rozumie o poznanie lepšie, ako s jeho predchodcom RB16B. Pre svojho tímového kolegu je zdatnejším súperom a aktuálny rozdiel pätnástich bodov v celkovom hodnotení je toho dôkazom.

„Nuž, vyhral v Monaku, nie?“ odpovedal Helmut Marko na otázku Formel1.de, či má Pérez dovolené vyhrať nad Verstappenom.

„V Španielsku došlo k zmene stratégie kvôli Maxovmu nefunkčnému DRS. To vytvorilo celkom novú situáciu v porovnaní s Pérezom, ktorý išiel len na dve zastávky. Verstappen sa na Checa rýchlo dotiahol a ten nemal šancu. Povedali sme mu preto, nech čo najrýchlejšie uhne z cesty, pretože je na inej stratégii.“

„Išlo o to, aby to urobil čo najrýchlejšie. Nie tak, ako sa to stávalo s Hamiltonom a Bottasom, ktorí sa zdržali pol kola alebo aj celé kolo. Podľa mňa niečo také ani nie je tímovou réžiou,“ objasnil Marko.

K podpisu novej zmluvy s Pérezom prišlo tesne pred Veľkou cenou Monaka a po jej skončení túto informáciu potvrdil Red Bull aj oficiálnou cestou. Udalosti zo Španielska však vraj nemali na jej uzavretie žiadny zásadný vplyv. „Nie, zmluva nebola vypracovaná v priebehu jedného dňa,“ hovorí poradca Red Bullu.

„Pérez má jedného z najviac angažovaných manažérov (Juliana Jakobiho, pozn. red.), ktorý sa do diskusie taktiež zapojil. Nová zmluva je tiež dôsledkom nového konceptu auta, vďaka ktorému je Pérez bližšie k Verstappenovi. Niekedy je rozdiel iba jednu alebo dve desatiny.“

„Je jasné, že ako tím chcete vyhrať aj titul medzi konštruktérmi. Väčšina našich zamestnancov dostáva bonusy na základe umiestnenia v Pohári konštruktérov, takže je tu aj finančný aspekt. Musíte sa uistiť, že máte tú najsilnejšiu jazdeckú dvojicu,“ dodal Marko.

Pérezove výkony sa zdvihli, to je viac ako zrejmé. To však pre Verstappena a Red Bull príliš veľa neznamená. Marko nemá obavy z toho, že nastane deň, keď bude musieť uhnúť z cesty Max. Vraj preto, že Checo naňho rýchlostne nestačí.

„Na jednu vec zabúdate, Verstappen v tomto roku nedokončil už dva preteky,“ hovorí Marko. „Zakaždým pritom jazdil na druhom mieste. Ak by ich dokázal dokončiť a získať tých osemnásť bodov, potom by ten rozostup na Péreza bol jasne väčší.“

„Nič to síce nemení na fakte, že Checo zažíva skvelú sezónu, ale pokiaľ ide o čistú rýchlosť, Max je z nich dvoch obvykle rýchlejší,“ dodal Marko.

Súvisiace články