logo F1online.sk

Kedy Pérez vlastne predĺžil svoju zmluvu? Koľko si zarobí?

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 6. 2022

Sergio Pérez by mal zostať pilotom Red Bullu aj v najbližších dvoch sezónach. O predĺžení jeho zmluvy sme sa však dozvedeli o trošku skôr než sme mali, keďže kamery zachytili Checa a jeho šéfa Christiana Hornera krátko po monackom víťazstve, kedy Mexičan svojmu šéfovi povedal: „Asi som podpísal priskoro.“ O pár dní neskôr potvrdil Red Bull túto novinku aj oficiálnou cestou.

Bolo tak viac ako zrejmé, že Pérez podpísal predĺženie zmluvy ešte pred monackým víkendom. Ako však verejnosti odhalil poradca Red Bullu Helmut Marko, atrament na novej zmluve bol v čase monackého úspechu ešte dosť čerstvý.

„Zmluvu sme s ním predĺžili v piatok pred Veľkou cenou Monaka,“ povedal Marko pre rakúsky portál OE24, na ktorý odkazuje RacingNews365.com.

„Po tomto bol extra motivovaný. Je skvelé mať túto dvojicu jazdcov, veď v tomto roku sme zapísali už päť víťazstiev,“ dodal Marko.

Finančný aspekt je taktiež zaujímavý. Táto stránka jazdeckých zmlúv je vždy zahalená rúškom tajomstva, keďže sa nejedná o údaj, ktorý by bol povinne zverejňovaný. Ako to však už býva, na verejnosť zakaždým preniknú informácie, ktoré možno nie sú absolútne presné, no pravde sa aspoň blížia.

Inak tomu nebolo ani v tomto prípade, keď už pár dní po podpise prišiel portál RacingNews365.com s informáciou o Pérezovom plate. Mexičan si v porovnaní s touto sezónou rozhodne prilepší.

„Podľa informácií portálu RacingNews365.com by mal tímový kolega Maxa Verstappena zarobiť desať miliónov dolárov ročne,“ píše RN365.com.

Ten istý zdroj informuje o tom, že rokovania o novom kontrakte začali skôr, než sa plánovalo. Prvý kontakt medzi oboma tábormi sa vraj uskutočnil už na otváracom podujatí sezóny v Bahrajne, čo je aj podľa RacingNews365.com dosť skoro.

„Mexičan mal pred Veľkou cenou Monaka predĺženie zmluvy takmer isté, ale posledné detaily sa dotiahli v Monte Carle,“ uviedol RN365.com.

Na plat svojho tímového kolegu však Pérez zatiaľ nevyzrel. Maxova súčasná zmluva vyprší po skončení sezóny 2023 a tá mu podľa medializovaných informácií garantuje ročný plat približne 25 miliónov dolárov. V roku 2024 mu začne platiť nový päťročný kontrakt, ktorý mu garantuje plat vo výške asi dvojnásobku tejto sumy.