logo F1online.sk

Albon ohromil Russella aj Robsona: Dokáže vnímať širší obraz

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2022

Alex Albon v priebehu prvých siedmich veľkých cien s Williamsom dokázal, že miesto vo Formule 1 mu patrí právom. Po ťažkom období v Red Bulle a roku na „lavičke náhradníkov“, upevňuje v novom pôsobisku svoj status právoplatného pilota Formuly 1. Náročnú úlohu nástupcu Georgea Russella zvláda so cťou a vyslúžil si pochvaly zo všetkých strán.

Albon sa zatiaľ postaral o všetky tri body Williamsu v tejto sezóne, keď perfektne zvládol manažment pretekov a ťažil aj zo zaváhaní súperov. Napriek zlým kvalifikáciám si viackrát dokázal nájsť cestu skrz pole smerom nahor.

„Alex predvádza niečo výnimočné,“ prehlásil jeho dobrý kamarát George Russell. „Nebolo žiadnym tajomstvom, že v Red Bulle to mal ťažké. Myslím si však, že všetci dobre vedeli, dokonca aj Max, aký talentovaný Alex je.“

„Pretekali sme spolu od roku 2011 a vždy patril k tým úplne najlepším, takže ma to nijak neprekvapuje. Som veľmi rád, že je opäť vo Formule 1 a upevňuje svoju pozíciu,“ dodal Russell.

Spokojnosť vládne aj v Grove, kde mali vlani náročnú úlohu nájsť obstojnú náhradu za Georgea Russella. Táto neľahká úloha pripadla Albonovi a šéf pre výkonnosť monopostov Williamsu Dave Robson rodáka z Londýna pochválil ešte viac než jeho dobrý kamarát Russell.

„Celkovo bola jeho výkonnosť vynikajúca,“ prehlásil Robson v rozhovore pre RaceFans. „Veľmi ma ohromilo, ako to dokáže zvládať v priebehu samotných pretekov.“

„V kvalifikáciách je to zakaždým náročné kvôli nedostatočnému tempu nášho monopostu, ale v pretekoch dokáže zostať veľmi pokojný a so všetkým sa vysporiadať. Dokáže vnímať širší obraz a tomu podrobiť aj manažovanie svojho stintu,“ hovorí Robson.

Všetci vieme, ako na tom tohtoročný monopost Williamsu je. Partička z Grove nevyťažila zo zmeny pravidiel mnoho, no aj keď FW44 patrí na rošte k tým najhorším, stále to nie je také zlé ako napríklad v roku 2019. V tíme tak potrebujú pokračovať v práci, aby Albonovi aj jeho tímovému kolegovi Nicholasovi Latifimu umožnili dosahovať lepšie umiestnenia. Zlepšiť potrebujú hlavne kvalifikácie.

„Alex sa zlepšuje, kým my si zvykáme a lepšie rozumieme tomu, čo požaduje a ako s ním treba pracovať. Myslím si, že nás čaká ďalšie zlepšovanie. Ak dokážeme trochu zlepšiť tempo nášho monopostu, aby mal väčšiu šancu v kvalifikácii, potom si myslím, že uvidíme pomerne rýchly nárast výkonnosti,“ hovorí Robson.

„Bolo by skvelé, keby táto veľká zmena pravidiel prišla možno o dvanásť mesiacov neskôr, aby sme mohli ťažiť z trošky tej kontinuity, pretože takto je to náročné, zvlášť ak autu chýba rýchlosť,“ dodal.

Súvisiace články