logo F1online.sk

Vettel sa zastal Fallowsa: Nie je to fér a nie je to správne

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2022

Tím Red Bull pokračuje vo svojom internom vyšetrovaní, ktorého cieľom je zistiť, či nedošlo k úniku duševného vlastníctva. Práve to mohlo potenciálne viesť k tomu, že monoposty Red Bull RB18 a Aston Martin AMR22 sa nápadne podobajú. „Hlavnými podozrivými“ sú v tejto kauze, pochopiteľne, bývalí zamestnanci Red Bullu, ktorí dnes pracujú v továrni v Silverstone, medzi nimi aj bývalý hlavný aerodynamik stajne z Milton Keynes Dan Fallows.

Toho sa verejne zastal aj jeho dnes už kolega Sebastian Vettel. Títo dvaja sa spolu poznajú dosť dobre, keďže ich spája spoločná minulosť s Red Bullom. Dnes sa ich cesty opäť spojili.

„Nie je to fér, predovšetkým voči úsiliu, ktoré do toho bolo vložené, to po prvé,“ povedal na margo svojho tímu a auta Vettel.

„Po druhé, nie je to podľa mňa fér ani voči Danovi Fallowsovi osobne. Niektoré veci, ktoré boli povedané, podľa mňa neboli správne. Je to veľmi dobrý chlap. Pamätám si ho z čias, keď som pôsobil v Red Bulle a teraz sa pripojil k nášmu tímu. Skrátka si myslím, že niektoré veci, ktoré zazneli, neboli správne,“ hovorí Vettel.

Samozrejme, diskusia nebola len o Fallowsovi, ale on bol najvyššie postaveným mužom z hierarchie Red Bullu, ktorý prešiel k Aston Martinu. Spolu s ním odišli aj niektorí ďalší a v nemeckých médiách dokonca zaznela informácia, že Red Bull podozrieva „troch bývalých zamestnancov“ z možného prenosu duševného vlastníctva ku konkurencii.

„Rád by som počul… ani nie ospravedlnenie, ale skrátka by som už nič také nechcel počuť. Čo tým chcem povedať je, že niektoré veci, ktoré povedal, neboli fér,“ dodal Vettel na margo bossa Red Bullu Christiana Hornera.

Sebastianov tímový kolega Lance Stroll sa k tejto veci vyjadril taktiež. „Auto sme navrhli my. FIA povedala, že to bolo legálne a v poriadku a nechali nás pretekať. S návrhom tohto auta sme začali pred mnohými mesiacmi. Sčasti možno vyzerá podobne ako Red Bull, ale boli sme to my v továrni, ktorí ho navrhli,“ uisťuje Stroll.

„Myslím, že tím odviedol dobrú prácu, keďže sa do Barcelony dostali všetky diely. Týždne pred týmto podujatím boli náročné, no podarilo sa dodať súčiastky pre oba monoposty. Naozaj dobrá práca zo strany celého tímu a každý zamestnanec vyvinul veľké úsilie, aby sa to podarilo,“ dodal kanadský pretekár.