logo F1online.sk

Button: Prekvapili ma vyjadrenia na adresu Ricciarda

Jenson Button
© Twitter/Jenson Button
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl31. 5. 2022

Keď príde verejná kritika, vieme, že situácia je vážna. Platí to pre Formulu 1 i pre akékoľvek iné vrcholové športy. Predstavitelia McLarenu predtým dlho verejne chránili Daniela Ricciarda, ktorého výkony od príchodu do tímu zaostávajú za očakávaniami.

Krátko po podujatí v Španielsku, kde Ricciardo v pretekovom tempe stratil na Landa Norrisa 45,5 sekundy, prišla prvá verejná kritika priamo z tímu. Prezentoval ju výkonný riaditeľ Zak Brown, keď skonštatoval, že austrálsky pilot zatiaľ nespĺňa očakávania.

„Zak je svojský človek a nemôžem zmeniť jeho myšlienky a slová. Zostal som však prekvapený, keď vyšiel na verejnosť s takýmito vyjadreniami. Každý v tíme by mal chrániť jazdcov,“ skonštatoval Jenson Button, ktorý jazdil za McLaren v rokoch 2010 až 2016.

Brown nezostal len pri jednom vyhlásení. V Monaku zašiel ešte ďalej. Verejne deklaroval, že v Ricciardovej zmluve sú určité mechanizmy, ktoré môžu skrátiť dobu jej platnosti. Tá je stanovená do konca roka 2023.

„Formula 1 je mentálna hra. Všetci sa tam vyznačujú ohromnými schopnosťami. Ak však nemáte správne nastavenú hlavu, nepodáte patričný výkon,“ vyhlásil Jenson Button, ktorý počas svojej kariéry na vlastnej koži zažil disharmóniu v tíme. V rokoch 2001 – 2002 to mal v Benettone, resp. Renaulte ťažké s Flaviom Briatorem, čo vyústilo až do jeho odchodu.

„Ak cítite, že vás tím nechce, tak ani vy netúžite v ňom zostať. A platí to aj naopak. Smerom von bežne existuje ľahšia cesta než len cez klauzuly v kontrakte,“ naznačuje majster sveta z roku 2009.

V čase, keď Ricciardo do McLarenu prichádzal, by asi málokto povedal, že už v druhej sezóne bude jeho budúcnosť otázna. „Daniel prichádzal vo veľmi silnej pozícii. Povedal by som, že zmluva je skôr v jeho prospech, no vždy v nej budú klauzuly,“ pokračoval Jenson Button

Víkendom v Monaku si Ricciardo nepomohol. V piatkovom druhom tréningu rozbil svoj McLaren, v kvalifikácii nepostúpil do Q3 a v nedeľu skončil mimo bodov. Lando Norris bol opäť ten, kto bodovo zachraňoval britský tím.

Po kritických vyjadreniach teda prišlo sklamanie v podobe výkonu na trati. „Pre pilota to celkovo nie je ľahká situácia. Všetci sme predsa vedeli, že ich spolupráca zatiaľ nenapĺňa očakávania. Keď však váš šéf verejne vystúpi a toto povie, tak vás to zabolí. Aj Daniela to určite bolí. Verím, že sa už odvtedy spolu rozprávali a koncentrujú sa na to, aby z Daniela dostali po zvyšok roka maximum. Uvidíme, ako to dopadne a čo prinesie budúcnosť,“ uzavrel bývalý britský pilot.

Súvisiace články