logo F1online.skF1online.sk

To by bolo otázok, keby sa na nás takto podobalo AlphaTauri, hovorí Horner

Paul Monaghan a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2022

Roztržka medzi Red Bullom a Aston Martinom istotne bude v najbližšom období pokračovať. Asi nie je prekvapením, že stajňa z Milton Keynes ju poháňa dopredu, hoci zatiaľ svojho súpera z ničoho neobvinila. Red Bull sa obmedzil len na „podozrenia“, ktoré si preveruje interným vyšetrovaním, keďže podľa FIA je všetko v poriadku.

K stajni v Silverstone v poslednom období prestúpilo viacero dôležitých konštruktérov Red Bullu, medzi nimi aj nový technický riaditeľ Aston Martinu Dan Fallows. Otázka je, či si k novému zamestnávateľovi preniesol aj niečo viac než to, čo má v hlave.

„Je bežnou praxou, že ľudia prechádzajú od jedného tímu k druhému,“ povedal Horner v rozhovore RacingNews365.com.

„Záleží od toho, či došlo k prenosu nejakého duševného vlastníctva. Máme zavedené systémy, ktoré nám umožňujú chrániť a kontrolovať naše dáta. Máme partnerov, ktorí nám to umožňujú a s ktorými v tejto veci spolupracujeme. Chceme zabezpečiť, aby nijakým spôsobom nemohlo dôjsť k porušeniu nášho duševného vlastníctva,“ dodal Horner.

Nie je to tak dávno, čo Formula 1 už podobnú kontroverziu riešila a aj vtedy v tom mala prsty stajňa zo Silverstone, ktorej monopost sa veľmi podobal na Mercedes. Stajňa z Brackley vtedy s podobou nemala problém a celú vec hnal pred FIA tím Renault, ktorému sa do určitej miery podarilo uspieť.

Rozhorčenie však vtedy vyjadril aj samotný Red Bull. Helmut Marko prehlásil, že ak je niečo také povolené, urobia to isté s ich sesterským AlphaTauri.

„Rozdiel oproti ich poslednej kópii spočíva v tom, že k tomu vtedy mali ochotného spolupracovníka. Mercedes nemal problém s tým, že Racing Point kopíruje ich auto. Vzťah medzi Totom Wolffom a Lawrencom Strollom to len uľahčil,“ hovorí Horner.

„Medzi nami a Aston Martinom však neexistuje žiadny obchodný vzťah. Preto berieme celú túto vec veľmi vážne.“

„Dalo by sa to pochopiť, keby sa jednalo o naše dva tímy pod spoločným vlastníctvom, avšak dizajn našej sesterskej stajne nie je tomu nášmu ani zďaleka taký podobný, a to aj napriek faktu, že od nás odoberajú komponenty. Ak by sa auto AlphaTauri takto podobalo na to naše, som si istý, že v padoku by sa to hemžilo samými otázkami,“ povedal Horner.

Čo teda bude nasledovať? Šéf Red Bullu zatiaľ zotrváva na stanovisku, ktoré médiám poskytol minulý víkend. Tím najprv vykoná interné vyšetrovanie a potom sa rozhodne čo bude ďalej. „Myslím, že FIA zaujala jasné stanovisko. My uskutočníme svoje vlastné interné vyšetrovanie a potom sa uvidí, čo bude ďalej,“ povedal Horner.

Súvisiace články

Diskusia