logo F1online.sk

Prekvapený bol aj Norris. Prečo mu komisári zmazali čas?

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala21. 5. 2022

Lando Norris zostal stáť pred bránami Q3. V kvalifikácii síce mal rýchlosť na to, aby sa prebojoval do najlepšej desiatky, no postup mu napokon odopreli komisári, ktorí mu škrtli jeho najrýchlejšie kolo. Ak ste zostali prekvapení, neboli ste sami.

V závere druhej časti kvalifikácie sa piloti začali zlepšovať. Medzi nimi aj Lando Norris, ktorý fanúšikov McLarenu potešil postupovým časom 1:19,977, ktorý by v Q2 stačilo na ôsmu priečku. Úsmevy sa však po pár sekundách stratili, kompetentní totiž oznámili, že mu tento pokus mažú za prekročenie limitov trate v dvanástej zákrute.

Do pretekov tak odštartuje až z jedenásteho miesta, čo Landa Norrisa mrzí. “Neviem, či v celej histórii pretekania niekomu klepli po prstoch za limity trate v tejto zákrute. Musím byť prvý,” neveriacky komentoval rozhodnutie FIA. “Som trochu prekvapený, veď tam je miesto len na jednu šírku auta, potom sa začína štrk.”

“Myslel som si, že som stále na čiare, no očividne som na nej nebol. Keď sa pozriete z mojej palubnej kamery, vyzerá to tak, že som na čiare, ale z externých záberov už nie,” pokračoval pilot McLarenu. “Ešte nikdy som tu nedostal trest za limity trate a neviem, či sa to vôbec niekomu stalo. Je to trochu čudné.”

Čudné alebo nie, po minuloročnom šaškovaní s limitmi trate Niels Wittich na začiatku sezóny oznámil, že tomu je koniec. Od tohto ročníka platí jedno čierno-biele pravidlo pre všetky trate a všetky zákruty: Limity trate určuje biela čiara. Howg.

Ak ju v kvalifikácii prekročíte, FIA nebude skúmať, či ste získali výhodu alebo nie, čas vám vymaže. Nevymažú ho však priamo komisári, ale automatický systém, ktorý podľa senzorov zistí, či ste na bielej čiare, alebo či ste ju prekročili čo i len o jeden milimeter.

Lando Norris si to uvedomuje. “Pravidlo je, že platí biela čiara. Toto pravidlo platí pre všetkých a platí celý rok,” uznáva. “Mám pocit, že je to hlúposť. Viem, že to je pravidlo, nuž a pravidlá sú pravidlá. Mám však pocit, že je to trochu hlúpe, keď tam je štrk. On je jeden centimeter za tým, keď prekročíte limit. No aj tak tu máme bielu čiaru, nerozšírime ten limit o centimeter a nepoužijeme štrk ako hranicu.”

“Mám pocit, že je to trochu hlúpe,” opakoval sklamaný Norris už niekoľkýkrát, “ale také je pravidlo a platí pre všetkých. Ja som bol jediný, koho potrestali, takže to bola moja chyba.”

McLaren môže tento výsledok mrzieť o to viac, že po náročnom piatku by si zaslúžil veľkú odmenu. Vylepšený McLaren síce podľa prvých dojmov funguje, avšak poškodená podlaha oklieštila jeho jazdy. Norrisa navyše trápi senná nádcha.

“Toto nebol zrovna najhladší víkend. Bolo by fajn, keby sme dnes boli odmenení ôsmym miestom, no nebolo nám to súdené. Dúfame, že zajtra si to trochu vynahradíme,” nádejá sa Norris, ktorý fyzicky nie je celkom v poriadku. “Bolo mi už aj lepšie, celý víkend mi nie je dobre. Trápi ma hrdlo, oči, množstvo vecí — spánok, chýba mi energia, už dlho som sa necítil tak zle. Tento víkend istotne nie som na vrchole svojich síl.”