logo F1online.sk

Red Bull sa zatiaľ sústredí na interné vyšetrovanie. Chceme sa len chrániť, hovorí Waché

Pierre Waché
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2022

Slovná prestrelka ohľadne „zeleného Red Bullu“ pokračuje. Partička z Milton Keynes je v tejto kauze dostatočne vokálna, no ako uvádza samotný tím, zatiaľ sa sústredí na vlastné vyšetrovanie toho, či došlo k nejakému úniku informácií. Zatiaľ to nevyzerá, že by vyvíjali nejaký tlak na FIA v snahe vykonať ďalšie vyšetrovanie. K celej veci sa v Barcelone vyjadril aj technický riaditeľ stajne Pierre Waché.

Podľa FIA prebehlo všetko v súlade s „kostolným poriadkom“, čo Red Bull síce nijak nerozporoval, ale vzniesol niekoľko vážnych obvinení. Boss stajne Christian Horner povedal, že akýkoľvek prenos duševného vlastníctva z Red Bullu do Aston Martinu by bol „dokonca trestným činom“. Taký Helmut Marko zašiel ešte ďalej a povedal, že Red Bull má dokonca dôkazy o tom, že „došlo k stiahnutiu dát, ale nevie dokázať, že ich niekto aj použil“.

Aston Martin sa na druhej strane bráni, že k tomuto autu dospeli „celkom nezávislým vývojom“, čo potvrdila aj samotná FIA. Teda aspoň zatiaľ.

Všetkému nasadila pomyselnú „korunu“ Sky Germany, ktorá v sobotu dokonca prišla s informáciou, že Red Bull má podozrenia týkajúce sa mien troch inžinierov, ktorí sa mohli dopustiť úniku informácií. Celá vec tak solídne naberá na obrátkach.

„Bol som prekvapený,“ povedal o novej podobe Aston Martinu technický riaditeľ Red Bullu Pierre Waché. Ten potvrdil, že po kontrole zo strany FIA sa jeho tím teraz sústredí na interné vyšetrovanie.

„FIA to skontrolovala, teraz je na nás, aby sme preverili, či nedošlo k nejakému úniku duševného vlastníctva, pretože práve to je najdôležitejším aktívom tohto tímu. Práve toto chceme prešetriť,“ povedal Waché.

„Z inžinierskeho hľadiska bolo uspokojujúce vidieť, že nás skopírovali. Znamená to, že náš koncept nie je taký zlý.“

„Chceme sa len chrániť a duševné vlastníctvo je vonkoncom hlavnou položkou rozpočtového stropu. Chceme sa ubezpečiť, že peniaze investujeme bezpečným spôsobom a naše aktíva sú dobre chránené,“ povedal Waché.

Zdá sa tak, že na ťahu je Red Bull. Ak majú podozrenia a dokážu ich podporiť aj dôkazmi, môžu do tohto prípadu vniesť viac svetla. Treba však povedať, že FIA je ten orgán, ktorý by mal prísť so zisteniami a dôkazmi. Red Bull však beztak môže do celej veci priniesť viac informácií, pretože tímy majú zavedené procesy, ktorými svoje duševné vlastníctvo chránia. Majú k dispozícii softvér, vďaka ktorému sa dá zistiť, kto sa na čo pozeral, kto si čo stiahol a kto mal k čomu prístup.

„Pokiaľ ide o samotnú FIA, tak si myslím, že ich odpoveď je jasná,“ povedal Waché. „Vyzerá to tak, že ich auto a spôsob jeho vzniku bol legálny. Nebudeme v tomto smere podnikať žiadne ďalšie kroky, kým sa nám nepodarí nájsť niečo na našej strane.“

„Ide nám o to, či nenájdeme nejaký elektronický únik súborov v našom systéme. Nemôžeme kontrolovať to, čo títo ľudia vedia. Človek nemôže stratiť svoje znalosti, takže o nič také nám nejde,“ dodal.